За вегетарианския желатин
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За вегетарианския желатин

За вегетарианския желатин

Вегетариански желатин

Желатинът (от френски език: gelatine) е прозрачна, безцветна, особено чуплива в сухо състояние и безвкусна субстанция. Той е прост белтък.

Но какво е общото между желатин и скелет? Това, че желатинът се произвежда от животински кости (кожа, копита, сухожилия и хрущяли). Тази варена слуз е една от основните съставки на желираните бонбони и повечето тестени изделия.

Среща се и в състава на кисело мляко, маргарин, оцет и др. Ако и вие се отвращавате от описаното досега, успокойте се! За щастие има желатинови алтернативи, които не включват варене или печене на кости.

Агар-агар

Агар-агар е екстракт от водорасли, наричан още „японска пяна”. Тази съставка е пълноценен заместител на желатина. По-разпространен е в китайската кухня, но все повече намира място в менюто на вегетарианците.

Желиран крем от манго

Агар е вид водорасло в моретата на Югоизточна Азия. Получава се от сварени и пресовани водорасли и се намира под формата на люспи и прах. От него се извлича продукт, който при разтваряне във вода образува нежно, но силно желе.

За да си приготвите заместител на желатина, смелете агар-агар в кафемелачка или кухненския робот и след това го разтворете във вода. Една част се смесва с от 200 до 300 части вода. Поставете разтвора на котлона и разбърквайте често, докато се разтвори напълно.

Агар и изключително използван в хранително-вкусовата индустрия, предимство в сладкарството за приготвянето на желета, мусове и други. Агар съставката има желираща способност в пъти по-голяма от тази на желатина.

Carrageen

Също е известен като ирландски мъх, морски водорасли, открити в крайбрежните води край Ирландия, Франция и Северна Америка. Най-добре пасва в направата на меки гелове и пудинг. Как да подготвите carrageen за употреба? Изплакнете го обилно с вода, а след това го накиснете, докато набъбне. Сarrageen течността се вари в продължение на 10 минути. След това е готова за употреба.

Ако се чудите, къде да откриете тези заместители на желатина, отговорът е – в повечето био магазини. Направата не е трудна, но изисква много търпение. Успех!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати