gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За и против алуминиевите съдове за готвене

За и против алуминиевите съдове за готвене

Алуминиеви съдове
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Днес на пазара има изключително много и различни съдове за готвене. Много е трудно да решим кои да изберем за здравословното оборудване на нашата кухня. Най-добрият начин е да направим списък на плюсовете и минусите за съда който сме избрали.

Алуминиеви съдове

Тези съдове за готвене са на пазара от векове. Производството им започва през 19 век, но са най- популяризирани през 20-ти век. Повече от половината произведени и продадени съдове в света са изработени от алуминий. Той е много популярен поради ниските си цени и бързото загряване, както и факта, че приготвяното в него не загаря. Но положителните му черти спират дотук.

Основен проблем с алуминия е, че реагира с някои видове храни, най-вече с тези, съдържащи алкално киселинни компоненти. Например доматен сос в алуминиев съд не се препоръчва, тъй като киселината извлича алуминиеви частици, които се натрупват в храната.

Готвене в алуминиеви съдове

А алуминий, окислен във вода предизвиква редица тежки заболявания. Учените твърдят, че нивото, което се отделя от съда и респективно в човешкия организъм, е нищожно. Противници на тази теория обаче вярват, че използването на алуминиеви съдове за готвене може да доведе до болестта Алцхаймер.

Крайната препоръка, която се дава е, че в алуминиев съд трябва да се кипва само вода-всички останали вещества при висока температура биха предизвикали реакция на отделяне.

Видове алуминиеви съдове

- Пресовани: Този вид са най-евтините съдове и при тях възможността да излязат от употреба след няколко готвения е голяма.

- По-дебело пресованите, по-качествени алуминиеви съдове. При тях топлината се задържа значително по-добре.

- Анодизирани - този тип посуда е най-качественият, но и най-скъп представител на алуминиевите съдове. При него повърхността на съда е третирана със сярна киселина. Това пречи на вредните частици да се отделят в храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати