Защо постим?

Постене

Постът е нещо повече от спиране консумацията на месо и млечни продукти. Това е начин да изчистиш тялото и душата си, поне според религията. Целта на поста е да се изчистим от лошите мисли, да пречистим организма си, да не бъдем просто консуматори, да погледнем вътре в себе си.

Постът е свързан със смирение, с тишина и благодарност, с чисти и мъдри сърца. За какво да ограничавате себе си от месо ако сте груби и горди? Или да прекратявате яденето на млечни продукти, а да продължавате да отричате нещо и злобата да ви изяжда отвътре. Да не се храниш с млечни продукти е всъщност най-малката част от постите. Целта е да почувстваш смирението, постите приобщават в себе си ограничение от всякакви блага, не само храната.

Забранени са всякакви удоволствия, а храната е само част от всичко това. Постът най-кратко, е лишение от физическото, за да постигнем извисяване в духовното. Лишението от всякакъв вид удоволствия ни показва, че животът може да бъде такъв какъвто е и без да угаждаме на всичко. Това от страна на религията.

Постни ястия

Постът, погледнато от друга гледна точка, е въпрос на личен избор – направете го, ако го усещате. От страна на здравето бихте могли да опитате поне за няколко дена – това много помага на организма ви да се изчисти от натрупаното.

Постите са свързани с избягването на алкохол, плътските удоволствия. По времето им, трябва да бъдем по-добри, да се отнасяме с повече уважение един към друг. А каква е личната причина на всеки от нас да го прави – това не е толкова важно. Стимулът на всеки може да бъде различен.

Пречистване на организма

Някои хора го правят само, за да пречистят организма си от токсини и излишните мазнини, не включват в постенето си толкова много смисъл, както включва самата религия. Всъщност независимо защо го правите, това е чудесен начин да помогнете на организма си да се отърве от излишното.

Коледните пости са доста по-трудно изпълними от тези преди Великден.

През зимния период е по-трудно да се съобразяваме с това с какво се храним, по-лениви сме, имаме нужда по повече и по-силна храна.

Но смисълът на християнските пости е друг, да се върнем отново към значението в религията. Защото да дебелееш от злоба и от завист, да дебелееш от алчност и желание да имаш всичко, което нямаш, от амбиция е много по-лошо, отколкото да пълнееш от храната.

Постът може да помогне, това е неговото предназначение. Да премахнем мислите за „повече” и „най-много”, да спрем да мразим и да отричаме. Всъщност да не бъдем само „искам” и „дай”, да започнем да сме „заповядай” и „искаш ли”.

Независимо дали сте избрали да постите или не, опитайте се да изпълните поне тази част от посланието на целия християнски пост – да бъдем по-добри един към друг, да проявяваме повече разбиране, да сме по-смирени. И не само по празниците, а през цялата година.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
тони
тони
06.03.2014 18:43
Постя но съм пушачка и не мога да се откажа от цигарите.Иначе пък месо не ям от 5 години и не ми липсва.Иначе килограмите са ми винаги еднакви.
0
0
ганеса
ганеса
14.08.2013 19:15
постя от 6 г на всеки пепоръчвам,чудесно е
0
0