Плодове и зеленчуци, богати на калий

Плодове с калий

Продуктите, които консумираме, са важни за организма ни по различен начин. Всички те съдържат различни вещества, които са ценни за тялото ни.

Ще разгледаме в кои продукти най-много се съдържа калият. Преди обаче да се запознаем с тази информация, нека да видим защо той е толкова необходим за нас.

Банани

Калият е минерал, който е необходим за почти всички процеси в тялото ни. Високото съдържание на минерала в организма е изключително важно най-общо казано за биенето на сърцето.

Помага за правилното функциониране на бъбреците, полезен и важен минерал също за мускулите, както и за костите.

Артишок

Ако имаме недостиг на калий, това неизбежно ще се отрази на организма ни – ще почувстваме умора от физически и от умствен характер.

Подправки с калий

Калият можем да го намерим не само в плодовете и зеленчуците, а и в мляко, и месо.

Въпреки че хранителните продукти в миналото са имали доста по-висок процент на калий, и в наше време можем да си набавим минерала, похапвайки повече някои определени храни.

Зеленчуци с калий

При зеленчуците най-много калий се съдържа в картофи, домати, сушени люти чушки. Не можем да не споменем и зеленчуци като спанак (и изобщо всички листни), артишок.

Плодове с калий

В плодовете най-силно присъствие на калий има при банани, стафиди, сушени ягоди, сушените сини сливи.

Подправки с калий

Освен в плодовете и зеленчуците, калият присъства и в голяма част от сушените подправки, които много често се използват в нашата национална кухня.

Говорим за миризми като магданоз, босилек, естрагон, кервел, куркума, ким, къри, риган, червен пипер, лют пипер, кимион, семена от целина, семена от копър, джинджифил, кориандър, карамфил, кардамон, чесън на прах.

Други източници на калий

Част от бобовите растения също съдържат голямо количество от този ценен за организма ни минерал – калият. Става дума най-вече за зрял боб и за соята.

От месата най-подходящи за доставяне на калий в организма са пилешко месо, както и червените меса.

Заради широкото си разпространение като вещество в различни продукти – плодове, зеленчуци, подправки, меса, дефицитът на калий е сравнително рядко срещано състояние.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любо
Любо
06.07.2013 18:53
Много полезно, благодаря
0
0