Идеи за домашна майонеза

Разбиване на майонеза

Не сте ли се замисляли, защо готовата майонеза издържа толкова дълго. Това е така, защото е претъпкана с консерванти, за да е годна по-дълго време. Дори и да не се стараете да живеете здравословно, е добре да спестите някоя и друга отрова на организма си. А всички знаем, че домашно приготвените продукти са не само по-полезни, но и много по-вкусни.

Приготвянето на домашна майонеза изисква не повече от 5 минути. Друго предимство на собственото производство е, че можете да обогатявате и разнообразявате всеки път вкуса ѝ, като добавяте практически неизброимо разнообразие от прости продукти, които ще я направят уникална.

В света на кулинарията се смята, че всеки готвач трябва да може да забърка майонеза, тъй като това е елементарна кулинарна процедура. Майонезата представлява емулсия – смес от две течности, които нормално никога не биха се смесили.

Видове майонеза

Течностите са олио и лимонов сок, стабилизирани след смесването от лецитина в яйчения жълтък. За сравнение, в купените майонези яйченият жълтък се заменя от други стабилизатори.

Когато решите да си направите домашна майонеза, най-напред намерете възможно най-пресните яйца на пазара. Това е много важно, тъй като колкото повече престоява едно яйце, толкова повече състоянието на лецитин намалява. Олиото, което ще използвате пък, е най-добре да е слънчогледово олио или рафиниран зехтин. Вкусът му не трябва да преобладава над другите съставки.

Ето и рецептата:

Домашна майонеза

Необходими продукти: 2 жълтъка, 1 цяло яйце, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, сол, 2 чаши растително олио или обикновен зехтин

Начин па приготвяне: Жълтъците, цялото яйце, лимоновия сок и сол на вкус се слагат в купа. Бъркат се с миксер за около 10 секунди, докато сместа стане кремообразна. (Може да се приготвя и в блендер на максимална скорост).

Без да се изключва миксера бавно и в малки количества се добавя олиото. Когато сосът започне да се сгъстява, можете да доливате останалото олио на тънка струйка. Когато новата доза олио се абсорбира напълно, се добавя нова.

Количеството олио, което ще добавите, зависи от това каква консистенция предпочитате. Ако майонезата ви стане по-гъста от предпочитането, можете да я разредите с няколко капки лимонов сок или топла вода. Опирайте и добавете сол при нужда.

Майонезата съхранявайте в затворен съд в хладилника. Годна е до 4-5 дни. Към така приготвената майонеза може да прибавите всяка съставка, която обичате, стрити подправки, свежи зелени подправки, горчица, кетчуп или доматено пюре и т.н.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:59
аз правя само млечна,защото съм доста против консумирането на сурови яйца.
0
1
Иво
Иво
08.04.2016 09:33
до Bunti
Сложил си студени яйца.
Яйцата трябва да са със стайна температура
1
0
габи
габи
02.06.2014 15:46
Предпочитам да правя варена майонеза - от една страна е по-трайна, а от друга е по-добре яйцата да са преминали топлинна обработка.
0
1
Bunti
Bunti
22.04.2014 19:57
:( скапана рецепта нищо не стана
0
4
Кети
Кети
24.06.2013 12:25
2 яйца, на върха на ножа сол и лимонтозу се слагат в конфитюрено бурканче от тези старите с широките гърла. Долива се олио до ръба на бурканчето. Разбива се с ножа на миксера, като ножът се потапя в бурканчето до дъното и като се включи, бавно се издига ножът нагоре. Сгъстява се бързо, като при необходимост се повтаря процедурата като ножът отново се придвижва от дъното нагоре. Майонезата е готова за 1 минута.
11
0