Често наричана и Кралицата на сосовете, майонезата има древна история, чиито корени се крият още от времето на римляните и египтяните, които миксирали яйца и зехтин и ги добавяли към ястията си.
Името на майонезата обаче се свързва с град Майон (среща се и като Маон и Махон), столица на приказния испански остров Менорка. Вярва се, че именно през 1756 г. френски готвач изобретява това, което днес познаваме като майонеза.
Как се е стигнало до неговото кулинарно вдъхновени не е ясно, като според някои това се дължи на факта, че не е намерил никъде сметана, която е искал да смеси с яйца и я е заменил със зехтин.
Според други пък изобилието от хранителни продукти било толкова голямо, че просто е решил да експериментира с комбинацията от яйца и растително олио.
Така или иначе французите гордо се „бият“ по гърдите, твърдейки, че майонезата е тяхно изобретение, докато испанците посочват, че вероятно френската рецепта за майонеза е заимствана от местното испанско население, обитаващо гр. Майон.
Ще оставим обаче историята на майонезата настрана и ще се съсредоточим върху това как можете сами да си я приготвите, придавайки ѝ различни вкусове.
Рецепти за домашна майонеза има много - с използването на цели яйца, само със жълтъци, със сварени яйца, без никакви яйца и т.н. Изберете подходящата за вас рецепта спрямо хранителния режим, който спазвате и си я пригответе. Нашите идеи са как да я разнообразите вкусово, добавяйки към нея друг съставки, пресни билки или пък сухи подправки, получавайки невероятни майонезени сосове.
Ето няколко свежарски идеи за майонеза с различни вкусове, като се предполага, че вече разполагате със самата майонеза, която ще ви служи за основа.
Майонеза в духа на Азия
Към майонезата добавете малко лют пипер, сусамово олио и соев сос- все продукти, типични за Азия. Разбъркайте и се насладете на леко лютивата майонеза.
Майонеза с японски привкус
Към традиционната майонеза добавете малко уасаби и джинджифил и разбъркайте. Не забравяйте, че уасабито може да е откровено люто, така че не прекалявайте с количествата.
Майонеза със средиземноморски подправки
За цялото Средиземноморие типични подправки са риган, босилек, салвия, мащерка и розмарин. Овкусете майонезата с тях и добавете и малко чесън на прах. Разбъркайте и я оставете да престои около 30 мин в хладилника, за да си пуснат аромата сухите подправки.
Майонеза с дъх на Карибите
Към майонезата добавете лук и чесън на прах, индийско орехче, мащерка, чили на люспи, черен пипер, смлян бахар и съвсем малко канела. Отново оставете за 30 мин в хладилника, след което се насладете на вашата домашно приготвена „карибска“ майонеза.
Майонеза, вдъхновена от Арабския Свят
Към готовата майонеза добавете свежи листа босилек и мента, смлян кориандър и черен пипер.
Бърза и лесна майонеза
Подобно на сосовете за барбекю, така и с тази майонеза можете да подправите всякакво месо и зеленчуци. Добавете към готовата свежа майонеза домашен кетчуп, горчица, чесън на прах и смлян черен пипер и разбъркайте. Така приготвената майонеза с различен вкус пасва чудесно и на пица. Да ви е вкусно!
Вижте също вредна ли е купешката майонеза, разберете как се прави постна майонеза и разгледайте идеи за неустоими салати с майонеза.
Коментари