Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Предизвикателство ли е приготвянето на домашна майонеза?

Предизвикателство ли е приготвянето на домашна майонеза?

МиссаМисса
Помощник Готвач
314
Предизвикателство ли е приготвянето на домашна майонеза?

Дали приготвянето на доммашна майонеза се оказва предизникателство пред домакинята, за да изненада семейството си или да се представи пред гостите?

Какво се получава? Разбивате с пасатора нужните съставки, които толкова точно сте отмерили, че знаете, че няма какво да се обърка. Но все пак не успявате да видите така желаната въздушна домашна майонеза, защото тя не се сгъстява. Налага се някой да бяга до магазина 10 минути преди да седнете на масата за недомашна майонеза. Доста досадно и неприятно. Ако четете този кулинарен съвет, се надявам, че ще ви помогне да не стигате повече до този проблем.

Базовите съставки за приготвянето на домашна майонеза без яйца са прясно мляко, олио, сол и лимонов сок или лимонтузу. Ако приемем, че сол и лимонена киселина ще добавите по свой вкус, не е нужно да уточняваме количеството. Относно млякото и олиото е важно да запомните, че най-общо количеството олио е двойно спрямо количеството прясно мляко.

Или на 50 мл прясно мляко добавяте 100 мл олио. Това е една доза, а приготвянето на по-голямо количество става като използвате същото съотношение, което е много важно да се спазва.

Все пак - и да сте отмерили много точно продуктите при приготвянето на майонезата, тя може да не се сгъсти. В това положение не обвинявайте себе си и не търсете грешка в мерните единици. Основната причина да не се сгъсти майонезата е в използваните продукти.

Не е от значение толкова прясното мляко, колкото олиото. Важно е да изберете качествено олио, което е с висока калорийна стойност и не съдържа разредители или друго. Затова препоръчвам да не избирате най-ниската цена, но не съдете само по цената, а и по цвета и плътността на олиото, което купувате.

Продукти за домашна майонеза?

След като имате перфектно разбита домашна майонеза може да си позволите минутка за творчество като я използвате за различни сосове с майонеза или добавите към самата майонеза подправки като майорана, риган, магданоз, кориандър, куркума или други. Може да я превърнете в чеснова майонеза или чеснов сос. Но и така да я сервирате чиста с поднесени топли и вкусни ястия като панирани калмари или пържени картофки, ще е много добре!

В общи линии още в първите секунди, като пуснете пасатора, за да разбиете майонезата, ще си проличи дали ще се сгъсти или не. Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Класическата майонеза се приготвя СЪС яйце, а не с мляко. Това разбира се не означава, че няма и млечна майонеза, каквато сте описали в статията. И двата вида си имат специфики при самата техника на приготвяне и това е ключът към добрите резултати. Качеството на продуктите също е важен фактор, безспорно, но колкото и да са добри, ако техниката е грешна, няма да се получи майонезата.
23.08.2021 12:19
1
Покажи всички подкоментари