Антиоксидантните храни

Антиоксидантни храни

Учени установиха основната причина за стареенето. Това са свободните радикали. Всеки от нас постоянно е изложен на тяхното влияние.

За да намалим въздействието им, можем да предприемем действия, като добър и достатъчен сън, да заменим черния чай със зелен чай, да готвим редовно с мащерка, джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и куркума, а също така да се пазим от замърсяването на околната среда.

Зелен чай

Главното средство, борещо се с процеса на стареене, е приемът на антиоксиданти. Основните са витамин А, витамин С и витамин Е, мед, желязо, флавоноиди, глутатиона, каротеноидите, коензим Q 10 и др.

Антиоксидантите спомагат на човешкия организъм да се освободи от свободните радикали, които са причини за редица заболявания.

Ако искате да живеете по-дълго и никой да не предполага колко напреднала е всъщност възрастта ви, то наблягайте предимно на суровоядство, вегетарианство и консумацията на следните храни. Това са най-добрите антиоксидантни храни:

Диви боровинки

Червен боб, сушен

Боб пинто

Черен боб

Червени боровинки

Култивирани боровинки

Къпини

Варен артишок

Малини

Ягоди

Сушени сини сливи, Черни сливи

Зелени кисели ябълки, Червени ябълки

Американски орех

Череши

Варени червени картофи

Броколи

Спанак

Червени чушки

Червено грозде

Домати

Чесън

Моркови

Зелен чай

Храни с антиоксиданти

Брюкселско зеле

Антиоксидантните ензими защитават организма от образуването на свободни радикали, като селен, мед, цинк, манган. Те са техни естествени "чистачи". С всеки изминал ден средното съдържание на антиоксидантите в нашето хранене става все по недостатъчно.

Ето защо допълването им започва да се превръща в необходимост, като се има в предвид замърсената околна среда, стреса, преумората, алкохола и цигарите, както и много други фактори.

Освен приема на подходящи и достатъчно антиоксиданти, за да се предпазим от външните фактори, спомагащи стареенето, трябва да усвоим основните елементи на здравословния начин на живот, като подходящо хранене, физическа активност, пълноценна почивка и позитивно мислене.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати