Овесът е с високо съдържание на антиоксиданти и полезни растителни съединения, наречени полифеноли. Открояваща се е уникалната група антиоксиданти, наречени авенантрамиди, които се намират основно в овеса.
Както старите, така и по-новите изследвания са установили, че авенантрамидите могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане чрез увеличаване на производството на азотен оксид. Тази газова молекула помага за разширяване на кръвоносните съдове и води до по-добър кръвен поток.
Известно е, че овесът е здравословна храна за сърцето главно поради високото си съдържание на β-глюкан. Повечето от 20-те уникални полифеноли, които съдържа и авенантрамиди, са показали силна антиоксидантна активност in vitro и in vivo. Наскоро беше показано, че полифенолите на овеса проявяват противовъзпалителна активност, което може да осигури допълнителна защита срещу коронарна болест на сърцето, рак на дебелото черво и кожно дразнене.
Авенантрамидите (Avns) в овеса не присъстват в други зърнени култури. Има повече от 20 различни форми на Avns, когато се извличат от овес, като трите основни форми са A, B и C. Изследване на овес, включително обработка на пара, автоклавиране и барабанно сушене, показва, че не всички Avns са засегнати еднакво от обработката.
Приготвянето на пара и лющенето умерено намаляват съдържанието на Avns-A в обелените овесени ядки, докато Avns-C и -B не се повлияват от варенето на пара. Автоклавирането на овесени зърна и барабанното сушене на валцувани на пара овесени ядки значително намаляват съдържанието на Avns. Въпреки това загубата на Avns от барабанно сушене на цялото брашно, направено от автоклавирани зърна, е по-малко.
Авенантрамиди, извлечени от овес, и тези, приготвени синтетично, показват мощни антиоксидантни свойства in vitro и in vivo. Антиоксидантната активност на Avns е 10-30 пъти по-голяма от тази на другите фенолни антиоксиданти на овеса като ванилин и кафеена киселина. Avns-C, един от трите основни Avns на овеса, често включва около една трета от общата концентрация на Avns в овесените зърна, и има най-висока антиоксидантна активност in vitro.
Досега тези антиоксиданти представляват основните фенолни такива, присъстващи в овесените ядки. Те се срещат в относително високи концентрации в цялото зърно и във външните обелки на овесените ядки (напр. трици).
Овесените авенантрамиди и синтетичните аналози осигуряват широк спектър от ползи за здравето, които допълват вече известните ползи за здравето, извлечени от овеса. По този начин настоящите данни показват, че редовното включване на храни с овес в ежедневната диета може да намали риска от няколко заболявания, свързани с възпаление.
Коментари