Отглеждане на тикви
Выращивание тыквыUzgajanje bundeva
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на тикви

Отглеждане на тикви

Отглеждане на тикви
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Тиквата е растение, спадащо към т.нар. плодови зеленчуци. Любим десерт на млади и стари, тя е изключително полезна и здравословна.

Когато решите да отглеждате тикви, най-напред трябва да изберете подходящото място за целта. Тиквата вирее на добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете места. Избраната почва трябва да е богата на хранителни вещества, добре наторена от предшестващата култура.

Обработката на почвата се извършва през есента. Започва се с дискуване, чрез което се унищожават плевелите, след което се прави дълбока оран – на 30-35 см. Чрез нея се внасят оборски тор, фосфорни и калиеви торове.

Засаждане на тикви

През пролетта почвата отново се обработва, като се създава добър топлинен и въздушно-газов режим в почвата. За целта тя се култивира 1-2 пъти на дълбочина 12-14 см без обръщане на почвения пласт, като се внасят по 25-30 кг амониева селитра на декар.

Сеитбата на тиквите се извършва към края на април, когато температурата на 10 см дълбочина в почвата достигне 14 °С. Трябва да се има предвид и възможността за слани, и да се избегне възможността те да засегнат растенията, когато са вече поникнали.

Правят се гнезда с помощта на мотика с размери 40-50 см. Във всяко едно от тях се засяват по 5-6 семена. Поставят се на етажи, т.е. половината се засяват по-плитко спрямо останалите. За по-добър и бърз растеж е добре да се практикува рътене на семената.

Рътенето представлява предварителното накисване 10-12 часа в хладка вода (28-30°С). За един декар ще са ви необходими около 300-500 семена.

Тикви

След накопаването е добре върху гнездата да се хвърли добре угнил оборски тор, който да държи влагата и да поддържа повърхността винаги рохкава. След засяването на семената е нужна редовна обработка на почвата, като прекопаване и поливане, както и борба с плевелите.

Първото окопаване на тиквите се извършва след образуване на първия същински лист, а второто се прави преди растенията да са развили напълно странични разклонения. Когато растенията образуват 2-3 същински листа, те се разсаждат и поразреждат, като се оставя по 1 растение в гнездо.

Дори да не ви остава време да поливате редовно тиквите, не се притеснявайте – те имат добре развита коренова система и отлична способност да използват влагата от по-долните почвени слоеве.

Продукцията се прибира към края на септември, преди обилните есенни дъждове, след като листата започнат да прегарят. Плодовете са годни за консумация, след като са оставени 20-25 дни на слънце след откъсването им. С това се подобрява качеството и съхраняемостта им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати