gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на лозови листа

Консервиране на лозови листа

Лозови листа

Ако искате цяла зима да се наслаждавате на вкуса на лозовите листа и да ги използвате за вкусни и свежи ястия, консервирайте ги по желан от вас начин.

Съществуват няколко метода за консервиране на лозови листа. Лозовите листа могат да се консервират, като се осолят. За целта свежите еластични листа се измиват много добре. Слагат се в буркан, като се натъпкват добре, без да се пречупват.

Отгоре се слага тежест, за да могат листата да легнат по-плътно едно върху друго. След това се заливат с разтвор от сол и вода, като разтворът трябва да е 4 сантиметра над листата.

Консервиране на лозови листа

Разтворът се прави от 4 супени лъжици сол на 1 литър вода. След няколко часа тежестта се маха и се добавят още малко листа, но така, че отгоре да има поне 2 сантиметра разтвор. Затварят се добре с капачки и могат при желание да се стерилизират.

Преди употреба лозовите листа се вадят от бурканите и се оставят да се киснат в студена вода за 4 часа, като на всеки час водата се сменя.

Можете да замразите лозови листа за зимата. За целта измийте добре лозовите листа и след това ги оставите да се изсушат леко. Наредете ги на порции в найлонови пакети.

Лозови листа в буркани

Затворете пакетите, като премахнете излишния въздух, навийте пакетите на рула и веднага ги сложете във фризера. При използване на замразени лозови листа, те се размразяват в студена вода, а след това се попарват с вряла вода и се оставят за 5 минути.

Можете също така да изсушите лозови листа, за да ги използвате на по-късен етап. Съберете млади лозови листа, които не са много малки, но не са и прекалено големи. Не ги мийте, те трябва да са напълно сухи. Направете купчинки от по пет листа във всяка. Навийте тези купчинки на рула, които можете да вържете с конец.

Пригответе сухи чисти буркани. Във всеки буркан сложете по няколко рула така, че да са плътно едно до друго. След това затворете капачките на бурканите и съхранявайте на тъмно и сухо прохладно място.

Можете да мариновате лозовите листа. Наредете млади листа в буркани, залейте ги с вряла вода, след половин час излейте водата и залейте с марината от 1 литър вода, в който сте добавили 1 лъжица сол, 1 лъжица захар, 2 лъжици оцет.

Всъщност консервирането на лозови листа е невероятно лесно - може да затворите листата в буркани, без да ги заливате с течност, да затворите с капачки и само да стерилизирате бурканите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати