gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Колко е нормалната дневна консумация на яйца

Колко е нормалната дневна консумация на яйца

Яйца

Консумацията на яйца и холестеролът предизвикват много често взаимна асоциация. Яйцето е в списъка с храните, богати на холестерол, заедно със скаридите и патешкия черен дроб.

Въпреки това, ако сте в добро здраве, консумацията на яйца не може да доведе до скок в нивото на холестерола, стига да ги консумирате в умерени количества и съобразно останалата част от вашето меню, за да поддържате ниско ниво на нездравословни мазнини и холестерол.

Яйцата и хранителната пирамида

Варени яйца

Яйцата и другите храни (месо, риба, ядки) в тази група предоставят основни хранителни вещества, като протеини, витамини от група В, витамин E, желязо, цинк и магнезий.

Въпреки това, от хранителна гледна точка с тези храни се прави компромис, тъй като много от тях са източници на наситени мазнини. Например яйцата, хайверът и дреболиите са с високи стойности на холестерол.

Кокоши яйца

Ако вашата диета е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, това може да увеличи нивата на "лошия" холестерол, известен като липопротеин с ниска плътност или LDL холестерол.

Холестерол в яйцата

Консумация на яйца

Холестеролът в яйцата се среща само в жълтъка - съдържанието му в едно голямо яйце е 213 милиграма. Белтъкът не съдържа холестерол.

Дневна консумация яйца

Препоръчително е възрастните да ограничават холестерола си до по-малко от 500 мг на ден. Хората с диабет, болест на сърцето или високо ниво на LDL холестерол в кръвта трябва да ограничат дневния прием на холестерол до по-малко от 200 мг.

От тези стойности изглежда, че хапването на бъркани яйца на очи всяка сутрин попада в тези ограничения. Много печени изделия са направени с яйца, което също допринася за нивата на холестерола.

Експертите съветвват

Ако сте здрави и обичате да похапвате яйца, едно на ден няма да ви навреди. Яйцата са ценен източник на протеини и съдържат някои здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини. В жълтъка се съдържат уникални хранителни вещества, като лутеин и зеаксантин, които могат да бъдат полезни срещу свързаната с възрастта загуба на зрение и холин.

Холинът е свързан с функцията запаметяване, здравословното развитие на мозъка и предотвратяването на дефектите на невралната тръба, затлъстяване на черния дроб и сърдечно заболяване.

И все пак, ако изяждате вашето дневно яйце, се препоръчва да съкратите приема на другите храни, доставящи наситени и транс-мазнини, които консумирате през деня.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати