gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Олигоелементи - същност и ползи

Олигоелементи - същност и ползи

Олигоелементи
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални вещества (химични елементи), които се съдържат в организма в много малки количества, но участват в голяма част от биологичните функции. За да си набавяме достатъчно количество от тях, необходимо е да имаме балансирано и разнообразно хранене.

Често обаче може да се наложи да прибегнете до някакви продукти, изписани от лекар, за да си набавите нужното количество минерали. „Олиго” идва от гръцки език и означава малко количество. В тялото на мъж, който тежи около 70 кг, се съдържат 4 г желязо, 100 г мед, 20 мг йод, 24 г магнезий и т.н.

Макар че количествата на олигоелементите действително са малки, те всъщност са изключително важни за различни процеси в организма. Олигоелементите участват заедно с ензимите и с хормоните в метаболитните процеси в организма.

Плодове

Тези елементи влияят на имунната защита и играят съществена роля в синтеза на тъканите. В категорията на олигоелементите се включват кобалт, мед, йод, магнезий, желязо, цинк и др.

За да бъдете добре и във форма организмът ви, не бива да страда от липса на важните олигоелементи. Ето и какво ще ви причини недостигът на някои от тях:

- Ако в организма ви няма достатъчно кобалт, възможно е да се разболеете от анемия. За набавянето му хапвайте пилешко месо, повече риба тон, яйца, не на последно място и прясно мляко.

Риба

- Липсата на желязо също може да ви причини анемия, а него можете да си набавяте като похапвате спанак, леща, черен дроб, жълтък от яйце.

- Когато в организма ви има липси на хром, появяват се метаболични нарушения. Ако искате да си набавите хром чрез храната, наблягайте повече на говеждото месо и зърнените храни. Голямо количество от химичния елемент се съдържа и в картофите, както и в черния дроб.

- Магнезият е друг важен елемент за организма. Когато липсва в тялото ни, това води до преждевременно остаряване на организма. Освен това магнезият е главен участник в растежа на костите. За да си го набавите, похапвайте повече лешници и зеленчуци. Цвеклото също е негов добър източник.

- Мед - действа противовъзпалително върху ставите – съдържа се най-много в зеленчуците и зърнените храни, ядките (най-вече бадеми).

- Липсата на йод в организма може да предизвика чупене на ноктите, косопад и създава проблеми с щитовидната жлеза. За да си набавите нужното количество, консумирайте прясно мляко, морски дарове, хубаво е също да наблегнете на месата и рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати