Чесън, сьомга и спанак за дълголетие и вечна младост

Чесън, сьомга и спанак за дълголетие и вечна младост

Сред диетолозите и лекарите съществуват различни схващания относно това кои храни са полезни и кои вредни.

Неотдавна в. Дейли Мирър публикува топ 10 на продуктите, най-полезни за човек, според английски специалисти по здравословно хранене.

Те твърдят, че ако хората се придържат към изброените храни продължителността на човешкия живот може да достигне 120 години.

Чесън, сьомга и спанак за дълголетие и вечна младост

Да видим кои са полезните продукти

- Чесънът е на едно от първите места сред тях. Малките бели скилидки са мощен противник на рак и сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от инсулт. Чесънът притежава противовъзпалително действие, успокоява болките и отоците при артрит. Полезен е и при диабет.

- Много специалисти препоръчват при диети да се избягват въглехидратите, но пълнозърнестите продукти не са за пренебрегване, щом става въпрос за дълголетие. Кафявият ориз, хлябът, зърнените култури съдържат влакнини, които намаляват лошия холестерол, снижават риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката и диабет.

Чесън, сьомга и спанак за дълголетие и вечна младост

- Колкото повече остаряваме, толкова организмът ни има по-голяма нужда от калций. Затова е важно всеки ден на трапезата ни да има богати на този елемент продукти. Лекарите съветват всеки ден да се пие по по две чаши обезмаслено краве мляко.

- Не всички специалисти са позитивно настроени към кокошите яйца. Въпреки това обаче не могат да отрекат, че те са източник на белтъчини и лутеин, който защитава очите от поява на катаракта. Изследвания в последно време дават основание да се предполага, че яйцата предотвратяват образуването на тромби. Според друго проучване ако хапвате по 6 яйца седмично, намалявате с 44% риска от рак на млечната жлеза.

- Спанакът е цяло богатство. Той е източник на много витамини - витамините С, А и К, желязо, а също и антиоксиданти, които защитават от инфаркт и инсулт. Предпазва срещу рак на дебелото черво, остеопороза и артрит.

Чесън, сьомга и спанак за дълголетие и вечна младост

- Бананът съдържа 467 мг калий, което е необходимата на организма дневна доза за поддържане на мускулите. Екзотичният плод регулира високото кръвно налягане. Енергиен старт за деня е нарязан банан в овесената ви каша с кисело мляко и малко плодов сок.

- Пилешко е най-полезното месо, за това спор няма. Богато е на белтъчини и предотвратява намаляването на костната плътност. От него подбирайте гърдите, в които има малко мазнини, и отстранявайте предварително кожата. Пилешкото съдържа микроелемента селен. Витамините от група В пък са стимулатор на мозъчната активност.

- Сьомгата е пълна с полезни мастни киселини, които понижават нивото на холестерола, защитават от някои видове рак и предпазват от образуването на тромби. Облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Съдържа никотинова киселина, която според научни данни защитава от болестта на Алцхаймер.

- Черната боровинка съдържа малко калории, но много хранителни вещества! Малките плодчета съдържат антиоксиданти, които са яростни воини срещу катаракта, глаукома, разширени вени, стомашна язва, сърдечно-съдови заболявания и рак. Притежава и доказано противовъзпалително действие.

- Вместо с неособено полезната сол, лекарите съветват да подправяме храната с билки. Пресните дъхави растения най-добре се справяте овкусяването, но в името на удобството и повелята за правилно хранене поддържайте разнообразен асортимент от сушени треви и билки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати