gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»3 чаши кафе на ден намаляват риска от рак

3 чаши кафе на ден намаляват риска от рак

Пиене на Кафе

Ново изследване показа, че 3 чаши кафе на ден могат да намалят с 50 % риска от поява на рак на черния дроб.

Според автора на последното изследване д-р Карло Ла Векия от Института за фармакологични изследвания "Марио Негри" в Милано експериментите потвърждават, че кафето може да влияе много положително върху здравето на хората.

Кафето може да бъде сигурен помощник в борбата с най-често срещания тип рак на черния дроб - hepatocellular carcinoma.

Учените са направили мета-анализ на статии, публикувани между 1996 г. и септември 2012 г., в които са били включени общо 3153 случая.

Кафе

Установено е, че първичният рак на черния дроб може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу хепатит Б, контрол на предаването на хепатит С и намаляване на консумацията на алкохол.

Ако тези 3 мерки се спазват, ракът на черния дроб може да се предотврати на 90 %. То е шестото най-разпространено заболяване и третата най-честа причина за смърт от онкологично заболяване.

Кафенце

Учените от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет смятат, че 2 от маслата, съдържащи се в зърната на кафето - кафестолът и кахвеолът имат свойства, предпазващи черния дроб.

Изследването е било започнато през 1993 г. и обхваща повече от 63 000 китайци - мъже и жени на възраст между 45 и 74 години.

Именно тази възраст се смята за най-рискова за развиване на рак на черния дроб.

Резултатите от експериментите са показали, че изпиването на 3 чаши кафе на ден може да намали с 44 % риска от рак на черния дроб. Доказано е, че кофеиновата напитка има способността да предотвратява диабет.

Кафето намалява кръвната захар и по този начин понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2. Действието на напитката зависи от пола, възрастта и географското разположение на хората.

През 2008 г. изследване, направено сред хора, пиещи редовно кафе, показа, че 4 или повече чаши от напитката на ден може да намалят с 30 % риска от диабет.

Но и много специалисти предупреждават, че с кофеиновата напитка не трябва да се прекалява, защото може да навреди на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мая
Мая
10.01.2014 18:17
Три чаши кафе на ден със сигурност увеличават риска от рак..! Информацията е доста остаряла и силно подвеждаща. Всъщност кафето много силно подкиселява организма.
Друго нещо са три фреша на ден. ;)
4
0