Доматът - ябълката на любовта

Домат
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
Виж ››

Още от детството си ние се възхищаваме на яркия цвят и прекрасния вкус на доматите.

Те подобряват настроението ни, защото съдържат серотонин - хормона на щастието.

Но зеленчукът не е бил на почит винаги. В наръчник за градинарство от XVIII век е записано: "Плодът е изключително опасен, тъй като тези, които го ядат, са обзети от лудост."

Родината на домата е Перу. От там той е пренесен в Европа.

Известно е, че през 1776 година е имало опит да бъде отровен първият президент на САЩ Джордж Вашингтон с помощта на ястие от домати, приготвено от Джеймс Бестли по заповед на командващия английските кралски военни сили. Но на Вашингтон не само, че ястието не му навредило, а даже му се понравило на вкус.

Французите наричат домата "ябълка на любовта", вероятно заради формата, наподобяваща сърце и цвета. Дълго време те отглеждали зеленчука, като декоративно растение.

Домати

В Русия доматите били пренесени през втората половина на XVIII век. И там също ги отглеждали за красота. И дори отвъдморските растения били третирани с голямо внимание и прециозност. Руснаците наричали растението "безумни ягоди" и "плодове на греха".

Първи италианците започнали да консервират домати. Примерът им последвали американците, които през 1830 г. измислили кетчупа.

Доматите се наричат плодове и зеленчуци. Те са безценни складовете на витамини А, B1, B2, B3, P, PP, C, E, и други полезни вещества. Съдържат пектин, азотни вещества, киселина (аскорбинова, лимонена, винена), каротин рибофлавин, калий, желязо, магнезий и цинк.

Лекарите препоръчват домати във всякакви варианти - печени или варени. Те са изключително полезни за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система и със стомашно-чревния тракт.

Дневна консумация на пресни домати или доматен сок помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола в кръвта.

Традиционна медицина препоръчва домати и при преумора и депресия.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати