Ябълката - златният плод на есента! Пълна с витамини, преливаща от сок и сладост и съставна част в някои от най-вкусните десерти на света! Колкото и неустоима да е приготвена, толкова апетитна е и натурална - току що-откъсната или купена от сергията.
Почти перфектна, ябълката има един единствен недостатък, с който всички сме се сблъсквали - веднъж нарязана, при контакт с кислорода тя се окислява и потъмнява.
Разбира се, това не променя вкуса ѝ. Нито този на крушата, банана и авокадото, които имат същия проблем.
И спокойно, потъмняването на ябълката, което е естествен феномен, може да се избегне лесно. Затова обаче трябва да се действа бързо в първите минути след разрязването на плода.
Това важи особено в случаи, когато човек иска да приготви хубав ябълков пай например и когато трябва да нареже голямо количество ябълки, които трябва да престоят и изчакат да бъдат приготвени. Има много съвети как да се съхранят плодовете в този случай, но два са тези, които ще запазят истински вкуса и вида на ябълката.
Съвет № 1: Сок от лимон
Това е стар колкото света съвет, но работи от векове и няма никаква причина да се лишаваме от него. Той повелява, един път след като ябълките са разрязани, да се намажат със сок от лимон, чийто витамин С ще спре потъмняването.
Можете да използвате чист лимонов сок, а може да го сложите и в купа с вода заедно с резените ябълка, докато работите по рецептата. Веднъж изцедени и изсушени, ябълките ще запазят своя хубав светъл цвят.
Съвет № 2 срещу потъмняването на ябълките: Мед
Ако нямате лимон под ръка, можете да използвате също така и мед, който ще доведе до същия ефект.
Как да го направим?
Сложете две лъжички мед и голяма чаша вода в една купа. Добавете резенчетата обелена ябълка и изчакайте около пет минути преди да изцедите плодовете и да ги подсушите.
След това спокойно можете да ги поставите върху тестото за пая, да ги вкусим така или да им добавим кисело мляко.
Коментари