Приборите променят вкуса на храната

Хранене
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Според изследователи по експериментална психология от Оксфорд усещането на вкуса в устата от храната зависи не само от нея, но и от приборите, които използваме. Тежестта, формата, цветът и размерът на приборите имат значение дали тази храна ще ни се стори по-солена или по-сладка.

Изследването на учените е публикувано на страниците на списание „Флейвър“ – резултатите са категорични, че човешкият мозък прави преценка за това, което поднася към устата си, още преди храната да е изядена.

В проучването са взели участие над 100 студенти, които са подложени на три опита – целта била да се демонстрира, че цветът, формата и дори тежестта на приборите имат значение за вкуса, който усещаме. Използвани са посребрени метални лъжици, както и пластмасови лъжици, които имали най-различни цветове. В някои от приборите са добавени и допълнителни тежести.

Оказва се, че когато тежестта е в противоречие с очакванията на хората, храната се приема по един начин, и по друг, когато е в съответствие. Традиционните малки лъжички, с които е прието да се похапва десерт, се оказват по-предпочитани – храната е по-сладка, когато се консумира с тях, смятат специалистите.

Прибори за хранене

Когато обаче същите малки лъжички се оказват по-тежки от очакваното, при това три пъти, киселото мляко било оценено като по-малко гъсто. Цветовете в приборите и контраста им с храната също имат значение.

Млякото, което, както знаете, е с бял цвят, изглежда най-апетитно в бяла лъжица. Сервирано с черна лъжица определено се възприема като по-малко сладко, категорични са учените. Ако пък го сервирате със синя лъжица, възможно е да ви се строи дори леко солено на вкус.

Плодово мляко с розов цвят, сервирано със синя лъжица, също е по-малко сладко, отколкото ако се похапва с розова лъжица. Когато дали на участниците в експеримента пластмасова и метална лъжица, оказало се, че в пластмасовата млякото им се струвало по-мазно.

Когато за следващия експеримент участниците били помолени да си вземат парченце сирене с помощта на клечка за зъби, вилица, нож или лъжица, студентите посочили, че сиренето от ножа било най-солено.

Вилица

Професор Чарлз Спенс и доктор Ванеса Харър са убедени, че по въпроса колко ни е вкусна дадена храна, участие взимат няколко сетива. Не е достатъчно храната да е ароматна, да изглежда добре, важно е и каква е на пипане.

И преди да я поднесем до устата си, мозъкът ни вече е направил преценка за нея – това до голяма степен предопределя как ще я възприемем. Не по-малко важна е каква е атмосферата.

Предишни изследвания доказаха, че и други фактори като размера и цвета на чашите и чиниите, също са важни. В по-малки чинии човек се храни по-малко, в големите порцията изглежда твърде малка, и се чувстваме сякаш сме се нахранили наполовина.

Ако пък искате да намалите апетита си, можете да се храните от сини чинии, сочат резултати на друго проучване. Към синята чиния можете да добавите и по-голяма вилица, която също спира апетита. За обратен ефект, сервирайте храната си в жълти или оранжеви чинии.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати