Какви питиета ражда ябълката

Ябълков Сок
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
Виж ››

Една от най-известните ябълкови напитки е сайдер – първичен продукт от преработка на ябълки, резултат от ферментацията на ябълковия сок.

На фона на гроздовите вина сайдерът изглежда направо безалкохолен. Затова често го наричат дамска напитка, макар че и мъжете го обичат. Има сух сайдер със съдържание на алкохол 6%, среден – с 4% и сладък с 2 процента.

Никой не знае кога и къде за първи път са започнали да пият сайдер. Съществува версия, че както винаги има замесени монаси, съсловие, на което сме задължени за много забележителни открития в гастрономическата област.

Точно те са измислили и калвадоса. Неговото производство е детайлно разработено и жестоко регламентирано. Реколтата се събира от септември до декември. Отначало се събират най-добрите плодове от специални сортове с различни вкусови характеристики – сладки, кисели, възгорчиви, после се смесват в определена пропорция.

Ябълките се пускат под преса, получената субстанция след филтрация се излива в дъбови бъчви, където става ферментацията. След месец се получава сайдер – 4-6%. След двойната дестилация и необходимия престой пак в дъбови бъчви на бял свят излиза истински калвадос, който обикновено се пълни в бутилки с особена форма.

Ябълка

Най-известните марки са Boulard, Busnel, Coquerel.

В зависимост от отлежалостта на етикета могат да се видят 3 звездички, които означават не по-малко от 2 години отлежалост, терминът Vieux – не по-малко от 3 години, VSOP – не по-малко от 4 години, Extra или Napoleon – 6 години и повече.

След разливането в бутилки процесът на стареене на калвадоса се прекратява, така че няма особен смисъл да бъде съхраняван.

Като правило калвадосът се пие след ядене. Има и любители, които обръщат чашката преди ядене за апетит или пък по време на самото ядене.

От ябълкови напитки се правят отлични коктейли. Със сидър добре се съчетават джин или херес. Калвадосът върви с Cointreau, сухо шампанско или тоник.

Калвадосът е много популярен сред кулинарите. Те ценят неговия аромат и го добавят към различни ястия. С него задушават гъше месо, пържат риба, приготвят кисело-сладки сосове и десерти. За кулинарни цели е по-подходящ млад калвадос – той има по-ярко изразен ябълков аромат.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати