gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Какво кисело мляко да консумираме

Какво кисело мляко да консумираме

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Какво кисело мляко да консумираме

Киселото мляко е изконен български продукт и от векове присъства на трапезата ни. Според част историците българското кисело мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис, която прабългарите приготвяли от издоено кобилешко мляко. Други историци са на мнение, че дължим неговото откритие на траките, които забелязали, че прокисналото мляко се запазва доста по-дълго време, в сравнение с прясното.

Когато си избираме мляко от търговската мрежа е важно да знаем, че по закон киселото мляко се произвежда само от две съставки: мляко, което отговаря на нормативните разпоредби на българското и европейското законодателство и закваска. Недопустимо е влагането на други съставки в т.ч. сухо мляко, нишесте, консерванти и т.н.

Какво кисело мляко да консумираме

То е сред продуктите, които имат не само най-голяма хранителна стойност, но и най-големи ползи за здравето на хората. Киселото мляко, което в миналото се произвеждаше основно само на Балканите, вече се произвежда по цял свят и се предлага във всякакви форми и вкусове.

Преди да посегнете към някое от десетките видове млека, които се предлагат по магазините у нас трябва да имате предвид, че привидно полезното кисело мляко, може да се превърне в калориен капан, ако не внимавате какво купувате.

Съвет №1 – Изберете най-обикновеното

Какво кисело мляко да консумираме

Както вече казахме, за приготвянето на кисело мляко ви трябва само прясно краве мляко и закваска, т.е. два вида живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus., които се намират в симбиотична връзка. Тези микроорганизми са отговорни за превръщането на прясното мляко в кисело, както и за полезните му свойства.

По желание след това може да добавите захар, мед, изсушени или пресни плодове. Не си купувайте кисели млека, в които има много добавки. Избягвайте млека, на чиито етикет е упоменато, че съдържат изкуствени подсладители или хидрогенизирани мазнини.

Съвет№ 2 – Обърнете внимание на съдържанието на калций

Обърнете внимание на съдържанието на калций. Да, всички кисели млека съдържат калций, който е от изключителна важност за здравето на костите, но не във всички съдържането е еднакво. Изберете кисело мляко, което съдържа поне 15 процента от дневната препоръчителна доза калций, която е 1000 мг за възрастен индивид.

Съвет № 3 - Не се притеснявайте да изберете по-маслено кисело мляко

Какво кисело мляко да консумираме

Навярно този съвет ще изправи на нокти дамите, които са в люта битка с последните 3-4-5 излишни килограми, но редица изследвания са открили, че по-високомасленното кисело мляко съвсем не е толкова вредно за диетата. Дори напротив-наситените мастни киселини далеч не са толкова лоши.

Съвет №4 – Изберете мляко с добри бактерии

Добрите бактерии или т.нар пробиотици много приличат на бактериите, които населяват храносмилателната система на хората. Въпросните бактерии подпомагат храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт. За жалост след термичната обработка, на която част от млеката са подложени, те изчезват.

Какво кисело мляко да консумираме

Съвет № 5 – Не купувайте подсладено кисело мляко

Най-добре е да не си купувате подсладено кисело мляко или мляко, което съдържа плодове (естествени или не толкова. Киселото мляко съдържа в себе си определен процент млечна захар, т.нар лактоза. Ако добавите към нея и процента на добавената захар, както и захарта в плодовете, ще получите един доста недиетичен продукт.

Съвет №6 – Четете внимателно етикетите

Когато купувате каквото и да било е от изключителна важност да четете етикета му. От етиката на киселото мляко може да се ориентирате дали то съдържа важните пробиотици или други добавени живи микроорганизми. Имате предвид, че повечето пробиотици не означава непременно по-добро или по-полезно кисело мляко. Търсете „златната среда“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати