gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Четири правила за потискане на апетита

Четири правила за потискане на апетита

Апетит

Апетитът се контролира трудно – някои хора стават много нервни, други твърдят, че каквито и да е правила, диети и напътствия не могат да спрат желанието им да похапнат нещо вкусно.

Мисията с контролирането на апетита става още по-невъзможна, когато текат празници, хапвате с приятели в приятен ресторант или просто, когато сте в почивка и набезите към хладилника са голяма заплаха.

Предлагаме ви да погледнете нашите четири правила за потискане на апетита, които могат да ви влязат в употреба и да ви помогнат да се излекувате от зверския апетит:

1. На първо място се препоръчва спирането на всякакви диетични храни. Дори да ви звучи парадоксално, специалисти смятат, че хората, които похапват повече диетична храна, всъщност ядат по-големи количества.

Обяснението се крие в това, че хапвайки нещо на пръв поглед диетично, човек се успокоява и се отпуска, като си мисли, че, хапвайки малко повече, не приема излишни калории.

Препоръчително е не да наблягате на диетични храни, а да се храните с пълноценна и силна храна, но в по-малки порции. Ако все пак прекалите с някаква храна, не се чувствайте виновни.

2. Отървете се от стреса, защото той е една от основните причини да се тъпчем с разни лакомства, с надеждата да се успокоим поне за малко. По-добре започнете да практикувате някакви релаксиращи техники или намерете любимо за вас занимание, четете книги, гледайте любими филми и пр.

Когато се намирате в ситуация, в която не можете да се занимавате с хобито си, поемете въздух дълбоко и издишайте. Правете това всеки ден и не давайте възможност на стреса да завладее вашето ежедневие.

Риба

3. Консумацията на риба също може да ви помогне, защото морската храна има свойството да задържа нивото на хормона лептин в норма. Твърде високите нива на лептина могат да доведат до качване на килограми. Хубаво е рибата да присъства често в менюто ви – поне един път седмично.

4. Пълноценната почивка намалява нивото на хормона грелин в организма, а именно той е виновникът за чувството на глад, което изпитваме. Проучвания сочат, че при 32 на 100 от дамите, които не спят достатъчно, има по-голям риск от напълняване, за разлика от онези жени, които успяват да си отпочинат пълноценно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати