Подобрете храносмилането си с невероятния пащърнак!

Пащърнак

Пащърнакът е от същото семейство, от което произхождат не само морковите, но и целината, магданозът и копърът. Роднинските им връзки могат да бъдат разпознати по листата и цветовете им.

Зеленчукът е масово разпространен в Средиземноморието от хиляди години. Сведенията за него обаче се препокриват с тези за морковите, които по онова време са разноцветни – от лилави до бели. Днес те са ясно различими. Морковите са оранжеви, а пащърнакът е бял до светложълт.

Пащърнакът е по-твърд и жилест от моркова, но след термична обработка омеква почти до структурата на сварен картоф. Ако се остави да се развие, пащърнакът се извисява метри над морковите, а красивите му жълти листа стават точно копие на тези на целината и копъра.

Зеленчук Пащърнак

Пащърнакът се използва широко в кулинарните среди. Днес най-често влиза в състава на различни супи, салати и гарнитури към различни ястия със задушено месо и риба, гъби, картофи и др. Препоръчително е в яхнии да се комбинира с картофи, гъби, моркови и зеле, тъй като захарното му съдържание е много по-високо от това на останалите кореноплодни зеленчуци - моркови, червено цвекло, ряпа и др.

Докато на вид наподобява моркова, то на вкус пащърнакът се доближава най-много до целината. Той е лек и пикантен.

Освен заради прекрасните си вкусови качества, пащърнакът е препоръчителен за консумация заради своите концентрирани нива на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В. Той съдържа още активното вещество пастинацин.

То има съдоразширяващ и спазмолитичен ефект. Поради това зеленчукът се препоръчва на хора със стенокардия и високо кръвно налягане.

Зеленчукова супа с пащърнак

Консумацията на пащърнак подобрява храносмилането, като същевременно подобрява апетита. Влияе ползотворно на работата на бъбреците.

Екстракт от пащърнак се използва за направа на лекарство за външно приложение при витилиго. Смята се още, че пащърнакът е естествен афродизиак, подобно на целината и джинджифила.

Когато купувате пащърнак, избирайте твърди корени, без изгнили петна. По-малките са подходящи за супи, докато по-едрите – за салати, пюрета и печене. В редица рецепти картофите могат да се заменят с пащърнак.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати