Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)

Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)

Див чесън

Левурда или див чесън можете да видите из сенчестите планински райони в България – лесно се разпознава, тъй като има характерна миризма на чесън.

Дивият чесън цъфти през месеците от май до юни. В листата и луковицата на растението се съдържа етерично масло, което по състав е подобно на това на чесъна.

Заради красивия си външен вид растението често е определяно като цвете – има продълговати листа, които много приличат на листата на момината сълза. Цветчетата на билката също напомнят на момина сълза, но често са оприличавани и на блатно кокиче.

Билката е често препоръчвана при проблеми със стомаха – помага при диария, при липса на апетит, прилага се и при стомашни и чревни катари. Левурдата е ефикасна и срещу атеросклероза и хипертония, като помага за оплакванията, които следват от тези състояния, като виене на свят или безсъние.

Левурда

Редовното пиене на отвари от билката увеличават амплитудата на сърдечното съкращение и съответно забавят сърдечния ритъм. Заради своето бактерицидно действие левурдата е подходяща билка за лекуване на настинки, грипни състояния, бронхит.

Билката може да се пие и при наличие на глисти. Освен левурда и див чесън, билката има още няколко имена – горски чесън, сибирски лук, мечи лук и др.

На много места в страната билката е по-позната като мечи лук, а като причина за това се сочи поверието, че мечките го ядат след зимния си сън, защото чрез него пречистват стомаха, червата и кръвта си.

Чай от левурда

Дивият чесън се използва не само за лечение на здравословни неразположения. Познат е добре и в кулинарията – често се добавя ситно нарязан към салати, супи.

Особено подхожда на картофена салата. Според кулинари, дивият чесън може да се използва във всички ястия, в които обикновено се добавя магданоз.

Не се препоръчва само при хора, които страдат от язва или гастрит.

В народната медицина сок от листата на билката се използват и за трудно зарастващи рани – особено ефикасен е при гнойни рани.

Тъй като сокът на дивия чесън е изключително богат на витамини, често се препоръчва като укрепващо средство. Екстракт от билката има добро действие и срещу оловно отравяне.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати