Здравословни ползи от хряна

Хрян

Хрянът има специфичен и силен вкус, заради което не се харесва от мнозина. За сметка на това той има много полезни вещества. Хрянът намалява нивото на захарта в кръвта, сочат резултатите от различни опити, които са проведени с животни. Тези данни се потвърждават и в практиката при хора, страдащи от диабет.

Освен това хрянът притежава противомикробно действие с широк спектър. В народната медицина той много често се препоръчва за облекчаване на ревматоидни болки. Ако запарката от хрян се пие достатъчно често, може да помогне и при пясък в бъбреците и пикочния мехур.

В миналото хората са лекували абсцеси с хрян – налагали са пресни листа от растението на болезненото място. При главоболие пък са помирисвали хрян, а при оттоци на шийните жлези, са слагали компреси на болезненото място – равно количество хрян и ряпа.

От растението се добива алилсинапеното масло – то се съдържа в корените и листата на хряна и има мощно бактерицидно действие. В корените на растението има още лизоцим – това е белтъчно вещество, което действа като антибиотик. В здрав човек веществото се съдържа в лигавицата на очите и устата, както и в слюнката.

Много често запарката от хрян се използва и за гаргара – бързо успокоява възпаленото гърло. Дъвченето на хрян пък ще унищожи бактериите в устната кухина и ще ви предпази от образуване на кариеси.

Ползи от Хрян

Отварата от хрян може да се пие и при възпаление на горните дихателни пътища. Смята се, че растението може да повлияе и на женски проблеми – например липсата на менструация. За да си приготвите запарка от хрян, трябва да залеете 2 ч.л. настърган хрян с около 400 мл вряща вода.

Оставете да се кисне един час и после прецедете. Пиете по една кафена чаша три пъти на ден. Задължително е да приемате запарката преди храна.

Много ефикасна е и следващата рецепта – смесвате 250 г пчелен мед и 300 г хрян, който е настърган. Разбърквате сместа хубаво и приемате след храна по 1 ч.л. Тази смес се препоръчва при състояния на простуда или грип.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати