Родните пастети са пълни с отпадъци от кланиците

Пастет

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните съобщават, че при проверки е установено, че пастетите по родния пазар изобилстват от животинки нокти, опашки, сухожилия и уши.

Нито една от тези съставки обаче не е изписана върху етикетите на различните видове пастети. В някой от деликатесите са били открити и опасна животинска кожа и карантия.

Инспекторите от Агенцията са категорични, че странният състав на пастетите трябва да бъде изписван, а не да се продават като продукти от свинско, птиче месо, свински-, патешки-, пилешки-, дори и гъши дроб, защото по този начин подвеждат потребителите.

От западните пазари алармират, че в балканските пастети има много канцерогенни добавки, мазнини и вода над допустимите стойности.

Пастетите от родното производство съдържат т.нар. скрити мазнини, защото около 40% от тяхното общо количество е свинска мазнина и кожа.

Пастети

Специалистите заявяват, че различните добавки служат само за измама.

Лаборатории предупреждават, че в преработено уж месо има увеличено количество полифосфати и натриумнитрат като емулгатор, които причиняват рак и разрушават калция в костите. Особено са опасни за деца и бременни жени.

Освен отпадъци от кланиците в родните пастети често се среща и глутамат, който пречи на нормалната работа на мозъка и води до мигрена чести промени в настроението.

В пастетите е открит и натриевият нитрит, който е опасно вещество, но повечето производители го използват, за да придадат необходимия вкус на продуктите си.

Натриевият нитрит може да доведе до развитие на ракови клетки в човешкото тяло.

„Такава храна е абсолютно безполезна от гледна точка на хранителните вещества, но това е най-малкото. Тя е опасна за здравето" – предупреждават лекари.

От Световната здравна организация казват, че след направени 7000 клинични проучвания, които са били съсредоточени върху злокачествените заболявания и храненето, се е стигнало до извода, че пастетите и кренвиршите са много опасни за здравето и трябва да се изключат от менюто на всеки.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Потребител#255170
Има много неточности в написаното. Предполагам, че авторът просто е взел текста от някъде и е решил, че ще демонстрира познания. Натриевият нитрит не се използва "за да придадат необходимия вкус на продуктите си". Има го във всички месни продукти, с изключение на пресните. Използва се от много години и общо взето е незаменим. Има растителни екстракти, които съдържат нитрити и се използват, като заместители, но употребата им е спорна и рискова. Дозата на влагане на нитрити е строго регламентирана , включително с европейски регламент. Освен това, "и натриумнитрат като емулгатор" е също невярно твърдение - това не е емулгатор. Всеки пастет, за да бъде такъв, трябва да съдържа и мазнина и тя по принцип не е малко, но все пак зависи от типа на продукта. Ако ви притеснява по-високото съдържание на мазнини, вероятно не консумирате бекон, а предимно филе например - въпрос на избор. Добър ориентир за качеството на пастета може да бъде цената - колкото по-висока, толкова по-добре. Евтините пастети наистина съдържат повече вода и мазнини.
0
0
TранжоР
TранжоР
16.12.2015 15:08
Сега остава да кажете,че в кренвиршиТЕ има месо!Преди години още Гърците изкупуваха на ниски цени свинските глави за кучешка храна и ОООО,ти да видиш! Същите глави се появиха във Форма на пастeт по магазините.Наложи се наще да хвърлят СЯРА при товаренето за да може при проверка да се установи от къде е! Сега не се налага вече да контролират,когото и да е било,хвана ли са някой,който НЕ СИ Е ПЛАТИЛ или е КОНКУРЕНЦИЯ за някой ДРУГ ХИМИК! Боооклуците са навсякъде по РАФТОВЕТЕ! Да ни са сладки празниците ;)
0
0
Ата
Ата
03.04.2015 17:42
Само не ми е ясно след като всичко това се знае ,защо аджаба никой нищо не предприема....
0
0
Ambrol
Ambrol
25.06.2015 14:42
Ами, защото истиски, качествен пастет няма да струва 1 лв., а поне 4-5 лв., което много хора няма да могат да си го позволят. От друга страна съставките в т.нар. конвенционални пастети не са вредни, а дали имат хранителна стойност никой не го интересува, това засяга само консуматора в крайна сметка.
0
0
П.Георгиева
П.Георгиева
29.04.2014 15:54
Има ли нещо от абсолютно всичките храни , които се предлагат на нашия пазар било пресни или готови за консумиране да са птолезни и безвредни ? Та нали въздухът е отровен ,почвата също , а да не говорим за съвременните технологии на производсво на храни . А с какво се хранят животните и птиците и по какъв начин се стимулира тения бърз разтеж за да могат производителите по-бързо да реализират разтеж на своите приходи.Зеленчукопроизводството по същият начин ни обива.Кой ще каже истината ,дали има нещо,което да не е канцерогенно и да не е отровно? Всички реклами за висококачествени и полезни храни са ЛЪЖА .
3
0