gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нелегални домати заляха родните пазари

Нелегални домати заляха родните пазари

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Нелегални домати
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Български производители алармираха институциите, че в страната се внасят домати, които се продават на много ниски цени и са със съмнително качество.

В нелегалната търговия са замесени ромски кланове от Пиринско, но до момента няма лица, които да са подведени под отговорност заради нелегалната стока.

Родните фермери заплашват с протести, ако държавните органи не предприемат мерки за спиране на нелегалния внос на зеленчуци.

Двойно по-ниските цени на вносните домати саботират продукцията на родните фермери, които са принудени да спазват ред изисквания, за да предложат стоките си на пазара.

От Държавната комисия по тържищата заявяват, че не са успели да заловят нито едно лице, участвало в нелегалния внос, тъй като при проверките по-голямата част от търговците се скривали.

Министърът на земеделието Димитър Греков също взе отношение по въпроса, като обеща още от понеделник да започнат масови проверки по границите.

За тази цел е създадена работна група начело със заместник-министъра Явор Гечев, в която ще се включат представители на финансовото министерство, МВР, Министерството на транспорта, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция Митници и Националната агенция по приходите.

Домати

Контролът на границите ще бъде 24-часов, като ще бъдат проверявани дори и лекотоварните автомобили, които превозват зеленчуци за лична консумация.

Обхватът на заповедта е до 30 юни.

Наскоро направена проверка на btv показа, че на борсата край пловдивкосто село Плодовитово масово се продават домати, за които няма никаква информация за произхода и качеството им.

За част от стоката се доказа, че освен некачествена е и заразена.

Нелегалните домати изкушават потребителите с атрактивните си цени от 80 стотинки до 1.30 за килограм за разлика от българската продукция, чиито цени са около 2 лева за килограм.

Не малка част от продавачите заявиха пред камерата на телевизионната медия, че са били заплашвани от търговците на нелегални домати, за да не бъдат поддавани жалби срещу тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати