gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Скок в цените на храните отчете НСИ

Скок в цените на храните отчете НСИ

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Пазаруване
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

От Националния статистически институт отчетоха покачване в цените на храните с 0.4 процента за последния месец. Цените на безалкохолните напитки също са били по-високи през април.

Според данните на института с по-високи цени са и алкохолните напитки, които за един месец са скочили с 0.1 %.

Сред храните, които са поскъпна ли през април, са зелето, чиито стойности са с 28.6% по-високи, доматите, които са по-скъпи с 10.5%, ябълките – с 7.8% и цитрусовите плодове, чиито стойности са по-високи с 6.2%.

Резултатите сочат, че най-поевтинелите храни за месец април са краставиците, чиито цени са паднали с 25.9%.

Храни

Въпреки че през последния месец ядем все по-скъпи плодове и зеленчуци, експертът от от частна лаборатория за изследване замърсеността на храните Лазарина Герова съобщава, че голяма част от тях не са безопасни за консумация.

"В оранжерийни условия се натрупват повече нитрати, защото липсва слънце" – коментира Герова.

Според нея дори и в свежата салата се съдържат големи количества нитрати, които не траят дълго и убиват полезните свойства на зеленчуците.

По думи на Лазарина Герова в много от плодовете и зеленчуците по родните пазари се съдържат опасно високи количества нитрати.

Череши

„Дори през лятото - до 400 грама може да достигнат нитратите в салати, тиквички, пресния чесън и лук, моркови, пресни картофи - всички продукти, които растат близо до земята или под земята, са рискови" – заявява експертът.

На противоположното мнение е представителят на Българската агенция за безопасност на храните - Николай Роснев, който съобщава, че държавната система за контрол успява да спре по-голямата част от вредните продукти преди те да достигнат до потребителя.

Христо Панайотов, който е изпълнителен директор на зеленчуковото тържище в Първенец, заявява от друга страна, че пролетните плодове са похабени заради дъждовете.

По-голямата част от родните череши и ягоди са напукани, но все още се намират румънски производители, които ги изкупуват.

Цените на ягодите тази година са между 2.20 лева и 3.50 лева за килограм, а на черешите – между 2 и 4 лева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати