Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бъз - най-силната българска билка

Бъз - най-силната българска билка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Бъз - най-силната българска билка

Бъзът е красиво и полезно растение, което е известно с аромата си по време на цъфтене. През септември узряват плодовете на бъза.

Те имат много сложен химичен състав. Плодовете на бъза съдържат захариди, органични киселини, етерични масла, холин и каротин. Освен това те съдържат и полезни за човешкото здраве дъбилни и парафиноподобни вещества.

В плодовете на бъза има витамин С, глюкоза и фруктоза.

Бъзът е смятан за най-силната българска билка, защото всичките ѝ части се използват – както плодовете, така и цветовете, листата и дори клонките и кората.

Листата на бъза съдържат каротин и витамин С, а изсушените листа съдържат провитамин А. Листата, кората, цветовете и плодовете на бъза имат много полезни свойства за здравето.

Те намаляват температурата при треска, действат диуретично и разхлабващо, помагат при нервни състояния, тъй като имат успокояващ ефект.

Младите листа на бъза имат укрепващи имунната система и разхлабващи свойства. Отварата от всички части на бъза имат свойството да подобряват обмяната на веществата.

Още в древността от цветовете и от плодовете на бъза се е приготвял сироп. Сиропът от бъз, смесен с лимон, мед и вода е приятен на вкус, освежаващ и полезен за здравето.

От плодовете на бъза се приготвя вкусно и полезно домашно сладко. Плодовете на бъза се използват за лечение и профилактика на много заболявания – бронхит, грип, невралгия, ревматизъм, подагра.

От цветовете на бъза се приготвя сироп, правят се и отвари, които действат добре при ангина, грип, бронхит. За да се получи лечебна отвара, 1 супена лъжица цвят се залива с 1 чаша гореща вода.

Сместа се вари на бавен огън 20 минути. Охлажда се, отцежда се и се пие топла по половин чаша преди хранене. Тази отвара е полезна и при артрит.

При изгаряния, възпаление и претриване върху кожата се слагат заляти с гореща вода и охладени след това листа от бъз.

Сиропът от бъз не се препоръчва при колит и бременност. Бъдещите майки не трябва да се изкушават от аромата и вкуса на сиропа от бъз, за да не се стигне до усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
наска йорданова
наска йорданова
20.05.2015 19:27
уточнете от дървото Бъз се използва цвета а от нискостъбления казано 'кози бъзак" се използва плода за сиропи нектари сладка а даже и за вино
9
1
Маринов
Маринов
17.11.2015 18:05
Маринов
Да, има два вида бъз: 1/ тревист ( Sambucus Ebulus) и дървесен ( Sambucus Nigra). И двата са с черни плодове когато са узрели. Когато плодовете са зелени се твърди че са отровни. И двата имат лечебни свойства, и от плодовете на двата вида се правят сиропи, само че дървесния е по-вкусен но с по-слабо действие.От цвета на тревистия НЕ СЕ ПРАВИ СИРОП .Тези продукти в сравнение с такива от други билки, имат най-мощното имуностимулиращо действие (мое мнение). Ако се ползва сироп от бъз ежедневно започвайки от есента, шансът да се разболеете от простудни заболявания през зимата (вкл. грип) е нищожен.Сиропите от бъз не трябва да се варят защото термичната обработка сигурно инактивира част от активните му полезни съставки.Трябва да се правят със захар, не по-малко от 30% за да се осъществява консервацията за няколко месеца. Съхранява се в хладилник.За един човек са необходими около 6-9 литра концентриран сироп за да му стигне за зимния период. Което означава че размерът на хладилника има решаващо значение...
10
0
Георги Ангелов
Георги Ангелов
31.03.2015 20:37
Отровни са зелените плодчета, но узрели са лечебни. От цвета на тревистия бъзак съм правил чай пфи кашлица и всичко е било на ред.
9
0
НЕЗАВИСИМ
НЕЗАВИСИМ
28.02.2015 23:22
Внимание !Има два вида бъз.Черен,дървовиден,цъфти през май,не е отровен. Има и друг ,наричат го още бъзак, води се тревист , много по-разпространен е,цъфти през юни.При този вид зелените части са отровни.
5
3