Бахарът подобрява храносмилането

Бахар

Бахарът произхожда от диви вечнозелени дървета, характерни за тропическите гори на Южна и Централна Америка. Наименованието му идва от аромата, а именно от комбинацията от този на канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче.

Сред ползите от приема на бахар се изтъква облекчаване на проблеми, свързани с храносмилането, също подправката има обезболяващо действие, може да предпазва организма от болестотворни причинители и да подобрява кръвообращението.

Евгенолните компоненти (химични вещества) в бахара, освен че придават специфичния аромат и сладникав вкус, облекчават и симптоми като диария, гадене и повръщане. Евгенолът също така има силен анестетичен (обезболяващ) и антисептичен (противомикробен) ефект, поради което се прилага нашироко и много успешно в стоматологични продукти за лечение на афти, при никнене на зъбки на малки деца и други.

Смята се още, че бахарът има и газогонен ефект и действа като релаксант, който предотвратява стомашните спазми и едновременно с това е стимулант за подобряване на храносмилателните процеси.

Маслото от бахар има способността на убива налични болестотворни микроби върху хранителните продукти. Проучване изследва възможностите на три вида масла да се справят с причинителите на Салмонела, Листерия и патогените Ешерихия коли. Резултатите показват, че бахарът, канелата и карамфилът проявяват активност срещу тези зарази в храните и така защитават организма.

Храносмилане

Извлечените танини от бахара пък облекчават артритните болки и тези в мускулите, ако е поставен като лапа върху болното място. При проведено изследване върху плъхове с индуцирана (предизвикана) неврологична болка и лечение с инжектиран евгенол в гръбначния стълб се установяват подобрения. Като са необходими допълнителни проучвания за прилагането им върху хора.

А наличието на антиоксиданти в състава на бахара го правят помощник в лечението на бактериални и гъбични инфекции, кашлица, бронхити и други.

Много са ползите от честото приемане на бахар и то под различни форми. От него може да се приготви топла напитка като чай, добавка към кафе, какао или да се приложи локално върху кожата. А заради особения си сладък, пикантен и земен вкус влиза в състава на много десерти или пикантни ястия.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати