Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

Омир наричал крушите дар от боговете. Това се е случило преди хиляди години и хиляди години по-късно има много хора, които ще се съгласят с това.

Относно безбройните ползи на този ценен плод, знаете ли, че:

• Крушите са били култивирани през 5000 г. пр. Хр в Китай;

• Китайците вярвали, че крушата е символ на безсмъртието (крушовите дървета живеят дълго време);

• В гръцката и римската митология крушите са свещени за трите богиниХера, Афродита и Помона;

• Крушите са членове на семейството на розите;

• Има повече от 5000 разновидности на крушовите дървета;

• Крушовите дървета могат да раждат плодове до 100 години;

• Крушите са били култивирани, за да получат този сладък и сочен вкус, който познаваме днес;

Крушите са храна, пълна с енергия;

• Крушите имат повече хранителни вещества на калория, отколкото калории на хранителни вещества (изненадващо, тъй като те са толкова сладки);

• Тези плодове са добър източник на диетични фибри, витамин C, мед и витамин К;

• Крушите често се считат хипоалергенен плод, който е по-малко вероятно да доведе до нежелана алергична реакция, отколкото други плодове;

• Крушите често са първият плод, с който се захранват кърмачета.

Ползи за здравето от консумацията на круши:

Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

• За диабетици - крушите имат нисък гликемичен индекс (GI) - само 38. Също така крушите са един от плодовете, които могат да подобрят нивата на кръвната захар, да помогнат на човек да отслабне и да подобрят концентрацията му;

• Рискът от инсулт е по-нисък при хора, които консумират повече бели плодове и зеленчуци, в сравнение с тези, които консумират по-малко;

• Жените, които консумират най-малко една порция на ден ябълки и круши, показват намален риск от рак на белия дроб;

• Изследване, проведено от Университета на Инсбрук в Австрия, е констатирало, че когато плодовете са напълно узрели - почти до точката на разваляне, всъщност имат най-високи нива на антиоксиданти;

• Последните проучвания показват, че кожата на крушите съдържа най-малко три до четири пъти повече фенолни фитонутриенти, отколкото вътрешността им. Тези фитонутриенти включват антиоксиданти, анти-възпалителни флавоноиди и потенциално противоракови фитонутриенти като канелени киселини. Кожата на круша също съдържа около половината от всички диетични фибри в цялата круша.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати