Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

Омир наричал крушите дар от боговете. Това се е случило преди хиляди години и хиляди години по-късно има много хора, които ще се съгласят с това.

Относно безбройните ползи на този ценен плод, знаете ли, че:

• Крушите са били култивирани през 5000 г. пр. Хр в Китай;

• Китайците вярвали, че крушата е символ на безсмъртието (крушовите дървета живеят дълго време);

• В гръцката и римската митология крушите са свещени за трите богиниХера, Афродита и Помона;

• Крушите са членове на семейството на розите;

• Има повече от 5000 разновидности на крушовите дървета;

• Крушовите дървета могат да раждат плодове до 100 години;

• Крушите са били култивирани, за да получат този сладък и сочен вкус, който познаваме днес;

Крушите са храна, пълна с енергия;

• Крушите имат повече хранителни вещества на калория, отколкото калории на хранителни вещества (изненадващо, тъй като те са толкова сладки);

• Тези плодове са добър източник на диетични фибри, витамин C, мед и витамин К;

• Крушите често се считат хипоалергенен плод, който е по-малко вероятно да доведе до нежелана алергична реакция, отколкото други плодове;

• Крушите често са първият плод, с който се захранват кърмачета.

Ползи за здравето от консумацията на круши:

Ако не ядете круши, се лишавате от здраве

• За диабетици - крушите имат нисък гликемичен индекс (GI) - само 38. Също така крушите са един от плодовете, които могат да подобрят нивата на кръвната захар, да помогнат на човек да отслабне и да подобрят концентрацията му;

• Рискът от инсулт е по-нисък при хора, които консумират повече бели плодове и зеленчуци, в сравнение с тези, които консумират по-малко;

• Жените, които консумират най-малко една порция на ден ябълки и круши, показват намален риск от рак на белия дроб;

• Изследване, проведено от Университета на Инсбрук в Австрия, е констатирало, че когато плодовете са напълно узрели - почти до точката на разваляне, всъщност имат най-високи нива на антиоксиданти;

• Последните проучвания показват, че кожата на крушите съдържа най-малко три до четири пъти повече фенолни фитонутриенти, отколкото вътрешността им. Тези фитонутриенти включват антиоксиданти, анти-възпалителни флавоноиди и потенциално противоракови фитонутриенти като канелени киселини. Кожата на круша също съдържа около половината от всички диетични фибри в цялата круша.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати