gotvach.bg»Статии»Любопитно»Рокфор - кралят на всички сирена

Рокфор - кралят на всички сирена

Рокфор
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Французите сами са дали определението за сиренето Рокфор – кралят на всички сирена. Това му название произлиза от една от най-често разказваните легенди във Франция.

Преди много години, млад пастир пасял своите овце край ниските хълмове до малкото селце Рокфор сюр Сулзон. То било разположено на стръмен склон, осеян с множество пещери.

Слънцето било изпепеляващо и в опит да се скрие от него, младежът се скрил в една от пещерите. Там решил да похапне. Обядът му бил скромен – бучка овче сирене и къс ръжен хляб.

Точно преди да сложи залък в уста, момъкът застинал. Пред пещерата минала девойка, красива като видение от рая. Младият пастир станал като омагьосан и тръгнал след нея, оставяйки обяда си непокътнат.

След часове търсене, пастирът се примирил, че няма да открие девойката и се прибрал със стадото. Няколко дни по-късно, в нов опит да се приюти от изпепеляващите лъчи, той отново попаднал в същата пещера. И там открил чудно нещо – сиренето, което бил оставил, било претърпяло странна трансформация.

По цялата му повърхност се били появили странни отворчета, от които се подавала зеленикава плесен. Дълго се чудил момъкът, но накрая любопитството надделяло и той опитал парче от сиренето. За негова изненада то било с уникален вкус и неописуем аромат.

Синьо Сирене

Смята се, че тази легенда за откриването на знаменитото френско синьо сирене Рокфор е на повече от 200 години. Тя е популяризирана от писателката Кристиан Бюрюкоа. Истина или не, факт е, че за това сирене споменава още древноримския учен Плиний Стари.

Това не са единствените запазени сведения за краля на сирената. Историческата хронография открива данни за него през 1411 година. Тогава френският крал Шарл VI, очарован от качествата на сиренето Рокфор, предоставя на селяните от Рокфор сюр Сулзон изключителната привилегия за производството му.

През 1666 година пък, след множество злоупотреби, се издава специален декрет, в който се посочват множеството наказания, които грозят всеки, позволил си да използва нерегламентирано името „Рокфор” за пласиране на своето производство.

През 1925 година популярността и търсенето на сиренето Рокфор излизат извън пределите на Франция. То става първото сирене, получило най-престижния знак - AOC. (Appellation d'Origine Contrôlée – Знак за деклариран район и произход).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати