gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Честит празник на крем Брюле!

Честит празник на крем Брюле!

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Крем Брюле
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
Виж ››

На 21 юли е и празникът на популярния крем Бюре. Неустоимият вкус на крем Брюле може да изкуши всеки. Десертът обаче разбунва духовете между два града, които оспорват авторството му.

Единият град е Кеймбридж. Според представителите на английския колеж Тринити кремът е техен специалитет още от 17 век. Те го наричали Cambridge burnt creme, a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа.

Другото място на картата на Европа, което е родината на десерта, е Испания. Деликатесът се приготвя от 18 век и се нарича crema catalana/каталонски крем на името на едноименния град.

А всъщност за пръв път рецептата за крем Брюле се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело от 1691 година.

Кремът Брюле е десерт от яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира с готварска газова горелка или под грила на фурната.

Сервира се изстуден и ухае на ванилия, шоколад, ликьор, плодове, уиски или мента.

Основните съставки на крем Брюле са жълтъци, захар, течна сметана, различни аромати, а технологията на производство е стриктно установена и при неспазване не гарантира неповторимия вкус на този любим десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest