Плодов сладолед Хамелеон променя цвета си

Сладолед Хамелеон

Безспорно една от най-обичаните разхладителни лакомства през горещите месеци е сладоледът. Има толкова много видове – ванилов и шоколадов, с вкус на различни плодове, с ядки, с дъвка и пр.

Случвало ли ви се е да застанете пред павилиона със сладолед и да започнете да се чудите от кой вид да си изберете? Няма как да си вземете от всички вкусове, но пък как да се ограничите само с два или три при всички тези апетитни варианти, които виждате?

Вече можете да забравите за този проблем благодарение на един испански физик и професионален готвач. Мануел Линарес създава сладолед, който може да променя цвета си, когато го облизвате.

Сладоледът от нов вид е наречен от неговия изобретател Хамелеон. Всъщност той има вкус на шест различни плода, а новият вид ледено изкушение е създадено в Барселона по време на кулинарен урок.

Всички подсмихнали иронично щом чули идеята, но физикът-готвач знаел, че има начини да се създаде сладолед-хамелеон. Преди да бъде поднесен, сладоледът има светлосин цвят, но той доста бързо се променя, след като се напръска със специален спрей.

Сладолед

Благодарение на този спрей сладоледът става тъмно розов на цвят за около десетина секунди.

След като клиентът започне да го ближе, леденият десерт започва да се променя в различни розови краски, докато се разтопи. Физикът обяснява, че формулата, по която е създаден сладоледът, си остава тайна, но уверява всички любопитни да го опитат, че леденият десерт е създаден от изцяло природни съставки.

Линарес признава, че се е вдъхновил от британеца Чарли Франсис, който създава флуоресцентен сладолед. Новият вид сладолед вече може да бъде опитан – предлага се в град Калела де Мар в източната испанска провинция Барселона.

Там Линарес има магазинче за сладолед. Освен Хамелеон физикът-готвач е решен да изобрети и други видове сладолед. Идеята му е единият да се превръща от бял в розов, докато се консумира, а другият да реагира на ултравиолетовата светлина в нощните клубове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати