gotvach.bg»Статии»Любопитно»Котешкото месо стана деликатес във Виетнам

Котешкото месо стана деликатес във Виетнам

котешко месо

Във Виетнам освен кучешкото месо отскоро в деликатес се е превърнало и котешкото, информира Франс прес. Според управител на ресторант в град Ханой - То Ван Дунг, много хора си поръчват от котешкото месо, защото е нещо ново и различно и са любопитни да опитат вкуса му.

Готвачите обясняват технологията за приготвяне на месото, но споделят още, че то не се търси толкова много, колкото кучешкото, което е много харесвано и консумирано и в Китай.

Според голяма част от виетнамците яденето на котешко месо може да им донесе голям късмет, особено ако се консумира в началото на лунния месец.

Традицията повелява кучешкото месо да се консумира в края на лунния месец. Според хората, които са опитвали и котешко, и кучешко месо двата виетнамски деликатеса много се различават на вкус.

Всъщност котешкото месо е забранено за консумиране във Виетнам, като целта на забраната е да се запазят котките, които са толкова ценни в лова на мишки.

Ханой

От ресторанта обясняват, че всъщност нямат никакви проблеми с властите и има дни, когато в заведението повече от стотина клиенти си поръчват от необичайното месо.

Ресторантът се снабдява с котешкото от производители и от доставчици, които предлагат месото без явен произход, като се предполага, че месото идва от Тайланд или Лаос.

Много рядко може да се срещне котка по улиците на град Ханой – собствениците на домашните любимци ги държат в домовете си, защото месото им напоследък е доста търсено.

Традиционно във Виетнам местните хора консумират домашни животни – нещо, което в другите страни е, меко казано, тема табу. Много фактори обясняват тази странна кулинарна особеност, но като основна причина се изтъкват продължителните войни и липсата на храна тогава.

Майстор готвачът Нгок Тиен отглежда котка в дома си и твърди, че когато животното стане достатъчно голямо, той ще го сготви. Пазарната цена на угоена котка била от 50 до 70 долара, пише списание Тайм.

Готвачът обяснява, че традицията във Виетнам е възрастните котки да се убиват и да бъдат сменяни с по-млади. Някои стопани решават да я продадат, вместо да я сготвят. Готвачът твърди още, че котешкото месо е по-голям деликатес от кучешкото във Виетнам, защото е по-крехко.

Собственик на друго заведение пък се оплакал, че напоследък всичките котки, които гонели мишките в кухнята, изчезнали.

Има, разбира се, и стопани, които гледат животните си без да искат след време да ги продават или готвят. Повечето от тях са притеснени за своите четириноги приятелчета, защото този вид блюда стават все по-популярни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати