Кои групи хора консумират повече сол?

Кои групи хора консумират повече сол?

Хората от по-ниските социално–икономически групи консумират повече сол, твърдят нови публикации след проучване сред населението на Великобритания за последните 10 години.

Солта или натриевият хлорид е химическо вещество, което се съдържа обичайно в много биологични течности и тъкани, като неговата концентрация е свързана и с регулацията им в тялото. По тази причина, ако нивата на солта се повишат в организма, се стига до задръжка на течности, а от там и до повишено артериално налягане.

Редица доказателства посочват, че намаленият прием на сол регулира артериалното налягане, а от там спадат и рисковете от заболявания на сърдечната и кръвоносната системи.

Прекомерният прием на натриев хлорид е най-честата причина за заболеваемост, инвалидност и смърт – казва директорът на Световната Здравна Организация Проф. Франческо Капучио. Тази бяла прахообразна маса е виновна за случаи като коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт и други сърдечно–съдови заболявания.

Кои групи хора консумират повече сол?

Учените установяват, че рисковете от консумацията на повече сол се разпространяват много бързо, и то в страните с ниски и средни доходи, в групи хора в неравностойно социално положение.

Професорът обяснява резултатите заради невъзможността на тези семейства да консумират здравословни и бедни на сол и мазнини храни. По тази причина и няма как да се очаква резултатите да не са такива.

При проведеното изследване екипът изучавал 1027 мъже и жени на възраст между 19 и 64 години за периода 2008 и 2011 година. Като били изследвани тяхната професия, образования, местожителство. Резултатите посочили, че тези с по-ниско образование приемат повече натрий.

Много социални програми са насочени към тези групи от хора, с цел превенция на различни заболявания като инсулти, инфаркти, бъбречни такива.

Според изследователския екип е от особено значение да се разбере точната причина за тези социални неравенства, защото само така ще са налице подобрения в здравословното състояние на поколенията.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати