Днес е Международният ден на кафето
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Международният ден на кафето

Днес е Международният ден на кафето

Ден на кафето

На днешната дата на много места по света се празнува Международният ден на кафето. Кафето, наричано горивото изобретение на Сатаната, е широко популярно сред всички нации и несъмнено е най-пристрастяващата топла напитка. Как обаче се е появило то?

Много стара легенда гласи, че в Етиопските планини козар на име Калди установил, че козите става доста жизнени, след като са похапнали листа от определено дърво. Калди обяснил на игумена на местния манастир за откритието си и двамата решили да приготвят напитка от зърната на същото дърво. Така за първи път били открити ободряващите свойства на кафето и то много скоро се разпространило в Арабския свят.

Хората започнали да го култивират и да го продават. Постепенно пиенето на топлата напитка се превърнала в традиция и това станало причина да бъдат открити редица кафенета, наричани qahveh Khaneh.

До средата на XVII кафе започва да се пие и в цяла Европа. Там обаче то бива охулено от венециански свещеници, според които то е същинско горчиво изобретение на Сатаната. Тяхното мнение заражда толкова голям спор, че се налага папа Климент VIII да разреши свободната употреба на тонизиращата напитка.

Независимо от настъпилото противоречие в големите градове на Австрия, Англия, Франция, Германия и Холандия кафенетата много бързо се превръщат в най-добрите места за комуникация и социални дейности.

Кафе

Както знаем, до ден днешен тези места имат важна роля, тъй като в тях хората могат спокойно да разговарят, да играят някакви игри или да гледат телевизия. Заради кафето в Англия се появяват Пени университети, кръстени така, тъй като срещу едно пени човек може да си вземе чаша кафе и да се ангажира с разговор.

Днес кафе се отглежда в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Безспорно обаче лидер в търговията с кафе на зърна си остава Бразилия. За една година от там се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона.

Най-известните сортове кафе са робуста и арабика, а най-скъпото горчиво изобретение на Сатаната се отглежда в Индонезия и се нарича Kopi Luwak.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати