Домат в обвивка - непознатият физалис

Физалис

Често нарича физалиса домат в обвивка. На някои места може да го познаете под наименованието мексикански домат, еврейска ягода и цариградско грозде. Обикновено се среща диворастящо. Култивиран физалис се отглежда най-често в Америка, а по-рядко в Европа и Азия.

Растението физалис произхожда от семейство Картофови. Обикновено плодовете му имат оранжев цвят и наподобяват малки доматчета, които са сгушени в подобна на хартия шушулка. Тя се формира от изсъхналия цвят на растението

Видовете физалис се различават по своята форма. Известни са около 75 вида. Плодовете му се използват за храна. У нас те не се радват на широка популярност.

Сред всичките видове физалис има няколко вида, които се използват активно в кулинарията. На първо място стои ягодовият физалис. Той представлява едногодишно растение, което зрее много рано. Въпреки че е най-предпочитан, този вид физалис дава малки добиви.

Подходящ е както за прясна консумация, така и за преработване. Плодовете на ягодовия физалис са малки, кръгли, жълти и скрити в широка, затворена чашка. Вкусът им наподобява този на ягодата.

Друг предпочитан вид е мексиканският физалис. Неговите плодове, за разлика от ягодовия, са доста едри, гладки, със зелена, жълтозелена или жълта окраска. Използват се пресни, в салати, супи, сосове и пюрета.

Видове физалис

Третият популярен вид е перуанският физалис. Неговите плодчета са дребни и оранжево-жълти на цвят. Скрити са в затворена удължена чашка с пет ръба. Сортът е късен, а вкусът на плодовете е кисело-сладък. Те са подходящи за консумация пресни, преминали през преработка и сушени.

Доматчетата физалис са изключително подходящи за зелена туршия. Освен това се добавят при приготвянето на ликьори, сладка и конфитюри.

В плодовете на физалис се съдържат много пектинови вещества. Това ги прави прекрасен продукт за производство на всякакви желирани сладкарски изделия като мармалади, пължени на различни сладки и бонбони и други.

Освен заради вкусните си и полезни плодчета физалисът може да се отглежда и като красиво цвете. Неговите прекрасни оранжеви цветове цъфтят през цялата зима.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати