gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво заболяване причиняват луканките?

Какво заболяване причиняват луканките?

Луканка

На голям здравословен риск са изложени всички любители на суджуците и луканките през следващите месеци. Хапвайки си спокойно луканки, суджуци и пастърми, можем да си докараме трихинелоза, алармират специалисти, цитирани от Всеки ден.

Паразитите, отговорни за неприятната болест, се срещат по дивите животни. Те обаче скоростно могат да се прехвърлят и върху домашните добичета, а оттам и в сухите мезета. И понеже тези месни продукти не се подлагат на термична обработка, вредителите се озовават и в човешкото тяло.

Не само похапването на суджуци и луканки е притеснително.

Според експертите внимателно трябва да се процедира с кюфтета и кебапчета, тъй като те също могат да ни докарат неприятности, в случай че не са добре изпечени.

По думите на лекарите единственият начин да сме спокойни, че в тялото ни няма да попадне някоя от тези гадини, е да препичаме много добре суровите месни продукти. Сред жителите на селата се носеше твърдението, че ако човек пийне повече ракия, нищо не би му се случило, дори да похапне проблемно месо.

Специалистите обаче са съвсем на друго мнение по въпроса. Според тях, ако дадено месо е заразено, никакво количество от домашната шльокавица не би му помогнала.

Кюфтета

Първите симптомите на заболяването много напомнят на тези на грипа.

Ето защо, когато хората почувстват гадене, обща отпадналост, липса на апетит, отслабване или усетят, че имат зачервено гърло и висока температура, често не знаят, че са пипнали трихинелоза.

Малко по малко заболяването се усложнява и болният се сдобива с отоци около очите и кожни обриви. Започва да се усеща и напрежение в мускулите. В случай че не се вземат мерки навреме, не е изключен и фатален край за заболялото лице.

Да се защитим от опасните паразити изобщо не е лека задача. Нужно е всяко месо да бъде проверявано от ветеринар, преди да бъде консумирано. Това обаче на практика няма как да стане. Ето защо трябва много да се внимава от какви търговци се купува месото.

Страната ни е на първо място в ЕС по потвърдени случаи на зараза. По въпроса не се вземат достатъчно мерки и нищо чудно тази зима случаите на засегнати лица да са повече, смятат месарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
1
1
31.01.2015 09:51
Всяка кланица изпраща проби за изследване на месото така че не е възможно,от купешко месо или луканка... да стане заразяване. Възможно е от домашно заколени животни , най често диви животни носят болестта, и когато не им пуснат проба за изследване и ги заколят вкъщи. Не пишете глупости ! Месото заразено с трихинелоза се унищожава!!! Никаква обработка неможе да елиминира заразата!!!
6
5