Обичаме да пием алкохол от 10 млн. години

Алкохол

Американски учени смятат, че далечните прародители на хората са можели да усвояват алкохола още преди 10 милиона години, пише на своите страници вестник „Дейли мейл“. До този извод учените са достигнали, след като са направили генетичен анализ.

Ръководител на екипа от учени е професор Матю Кариган, който работи в Института Санта Фе, Флорида. Учените са намерили гена ADH4 в далечното ни родословие – той служи за разграждане на етиловия алкохол, показват резултатите от анализа.

Специалистите твърдят, че ADH4 генът е възникнал преди десет милиона години – приматите са слезли от дърветата и започнали да ядат плодовете, които са падали на земята и са ферментирали.

Според учените това, че те можели да преработват алкохола, им е дали еволюционно предимство. Експертите обясняват, че този ген и досега е присъщ само за маймуните, които живеят по земята, каквито са горилите и шимпанзетата. Той не се среща при маймуните, които живеят по дърветата, например орангутан.

До скоро специалистите бяха напълно убедени, че човекът се е научил да разгражда алкохола много по-късно, отколкото показват сегашните изследвания - преди около девет хиляди години. През този период е получена първата целенасочена алкохолна ферментация, уточняват учените.

Нлаиване на Алкохол

Благодарение на екипа на професор Кариган става ясно, че това се е случило на много по-ранен етап, когато организмът на прародителите ни хоминиди е започнал да обработва ферментиралите плодове и естествения спирт.

За своето изследване екипът от учени са проучили ADH4 гените на 28 бозайника – специалистите поясняват, че между тях е имало и 17 примата.

Според учените способността на прачовеците да разграждат алкохола им е помогнала във времената, когато намирането на храна е било трудно и се е налагало да се консумират и загнилите плодове.

Изследователите са категорични, че здравословните проблеми, които причинява алкохолът в днешно време, са свързани с неразвитата докрай способност на храносмилателната система на човек да обработва етанола ефективно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати