Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликите между кафява захар Демерара, Турбинадо и Мусковадо

Разликите между кафява захар Демерара, Турбинадо и Мусковадо

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
кафява захар

Сред хората, търсещи здравословна алтернатива на рафинираната захар и изкуствените подсладители, все по-популярна става кафявата захар. Преди да се обърнем към нея обаче, е добре да се запознаем с предимствата ѝ и това как да изберем подходящия продукт.

Кафявата захар е продукт, получен при производството на бялата захар. Тя обаче има специфичен цвят и аромат, което се дължи на присъствието на меласа в състава ѝ.

Според класификацията на Министерството на земеделието на САЩ видовете кафява захар са два – тъмна и светла. Тази разлика в цвета се дължи на различното количество на меласа в крайния продукт.

Най-често за кафява се приема нерафинираната тръстикова или цвеклова захар. Някои включват в списъка и кафявата захар, получена от рафинирана захар с допълнително обогатяване с меласа. Тя обаче няма толкова ценни хранителни вещества, колкото нерафинираната кафява захар.

Нерафинираната или т.нар. сурова кафява захар се получава при първата кристализация на тръстиката. Най-популярните разновидности носят имена, които са ги превърнали в търговска марка. Това са Демерара, Турбинадо и Мусковадо.

Мусковадо

Демерара представлява светлокафява захар с едри и златисти кристали. Те са леко слепени от меласата. Гъстият тръстиков сироп се получава при смилането на тръстиката и сока от първата преса, който го сгъстява. След дехидратирането на този сироп остават едри кристали кафява захар.

Кафявата захар Демерара не се подлага на последващо рафиниране. Името ѝ идва от мястото, където се получава за пръв път – областта Демерара в Южна Америка, на територията на днешна Гвиана. Днес основен износител на Демерара е о. Мавриций.

Турбинадо е частично преработена кафява захар. В нея минимални количества от меласата са премахнати при обработката. Турбинадо има наситен златистокафяв цвят и се произвежда от прясно нарязана захарна тръстика, от която се отделя сокът. От него се изпарява част от водното съдържание, за да се постигне частична кристализация. Накрая на процеса кристалите се смилат в центрофуга.

Турбинадо е най-често предлаганата кафява захар. За разлика от бялата рафинирана захар, тя не се подлага на обработка за обезцветяване и избелване на кристалите и естественият ѝ цвят се запазва.

Мусковадо е най-тъмнокафявата захар. Тя има по-специфичен вкус от останалите видове, който се дължи на тръстиковия сироп, който не е отделен от нея при обработката. На вид е значително по-лепкава. Получена е при дехидратиране на тръстиковия сок без допълнителна обработка. Най-големи износители са о. Барбадос и Филипините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest