Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Видове захар

Торти, сладки, кремове, глазури и толкова други глезещи небцето вкусове нямаше да бъдат това, което са, без захарта. Дори сутрешното кафе не е същото без няколко зрънца от нея.

Толкова сме свикнали със захарта, че едва ли дори се замисляме за нея. За повечето хора тя е просто бяла захар на кристали. А в действителност има поне десет вида и колкото повече човек навлиза в тънкостите на сладките, толкова повече може да ги срещне.

Ето и различните видове захар:

Бяла захар

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Тя е най-разпространеният вид захар. Добива се от захарно цвекло или захарна тръстика. Получава се при отделянето на остатъчния продукт меласа, в който остават всички минерали и соли от растението, за да се отделят чисти захари или захароза.

Бялата захар се използва най-вече за печене, неизменна съставна част е от всяка смес, която след престой в печката, се превръща в неустоимо изкушение. Тя е идеална за измерване и поръсване върху храна, а също и за подслаждане на напитки.

Пудра захар

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Пудрата захар е фино смляна бяла захар, смесена с малко царевично нишесте, за да се предотврати прегарянето ѝ. Тя също присъства често в приготвянето на много сладки лакомства, без нея нито току-що изпеченият домашен кекс е същият, нито пък топлата поничка, купена на улицата.

Захар за декориране

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Тази захар е на по-големи кристали от обикновената бяла захар. Това я прави по-здрава и устойчива на топлината. Този тип захар помага да се придаде текстура на сладкарските продукти и на бонбоните. Използва се основно за декориране във всички цветове на дъгата. А това означава шарени торти, сладки, мусове, сладоледи, купон и много настроение!

Захар на пясък

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Захарта на пясък е друг вид захар на големи кристали. По размер тя се намира някъде между бялата захар и декоративната. И този вид служи за декорация и може да бъде в много цветове. Но! Захарта на пясък може да отразява светлина и да дава блясък. А кой не иска тортата му да блести?

Кафява захар (светла и тъмна)

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Кафявата захар е бяла захар, в която е добавена топла меласа. Двата вида кафява захар, светла и тъмна, зависят от количеството меласа в тях.

Светлата кафява захар е тази, която се използва най-често в печенето на сладкиши, за сосове и глазури. Тъмната заради богатия аромат на меласа се използва в по-наситени храни като различен хляб с подправки.

И двата вида кафява захар може да се втвърди, ако се оставя често на открито, затова е най-добре да се съхранява на затворено проветриво място.

Ако все пак се втвърди, може да я сложите за секунди в микровълновата печка или да поставите парче хляб при нея и да го оставите за ден.

Кастер захар

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Тази захар има много малки кристали. Тя основно се използва за деликатни или гладки десерти като мус, меренге или пудинг. Този вид захар е идеална за подслаждане на студени напитки, защото няма нужда от топлина, за да се разтвори.

Захар Турбинадо

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Захарта Турбинадо е сурова, частично преработена кафява захар, при която малко количество меласа е премахнато при обработката. Тя е светла на цвят, на големи кристали и с малко по-малко калории от бялата захар, което се дължи на наличието на влага в съдържанието ѝ. Турбинадо се използва най-вече за подслаждане на напитки, но може да влезе в употреба и при печенето на сладкиши.

Захар Мусковадо

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Мусковадо е вид кафява захар, тя е много тъмна на цвят и има повече меласа от светлата или тъмната кафява захар. Кристалите ѝ са малко по-големи от тези на обикновената бяла захар, а текстурата ѝ е по-влажна. Използва се в сладкиши с богати аромати като джинджифилов хляб, сладкиш от кафе и др.

Захар Демерера

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Това е друг вид захар, много популярна в Англия и САЩ, най-често сравнявана с Турбинадо, защото и двете са нерафинирани. Демера е на големи зърна, хрупкава захар, която не е рафинирана. Идеална е за чай, кафе, разтваря се в горещи напитки или се поръсва върху печени продукти.

Кокосова захар

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Кокосовата захар е неособено популярен вид захар, но също се конкурира с меда по добрите си показатели. Най-характерното за нея е, че има нисък гликемичен индекс, което означава, че при консумация не вдига рязко нивото на захар в кръвта.

Добива се от цветовете на палмови дървета и е подходяща за консумация от диабетици. Популярна е със славата си на полезна храна и може да бъде намерена в магазините за здравословно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен