Как да си пречистим водата в домашни условия
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си пречистим водата в домашни условия

Как да си пречистим водата в домашни условия

Как да си пречистим водата в домашни условия

Еколозите по целия свят алармират, че водата се влошава с всяка изминала година и все по-малко места остават с чиста изворна или просто питейна вода. Всяка недестилирана вода съдържа многобройни примеси като: фосфати, хлориди, сулфати, желязо, калций, натрий, манган, магнезий и други.

Всички тези вещества, приети в малки количества чрез храната са полезни за здравето, но във водата те са високо концентрирани. Веществата, които получаваме с приема на вода, се натрупват в тялото ни.

В следствие на това могат да се развият множество болести като алергии, рак, камъни в бъбреците и други. Хлорът се използва за дезинфекция на чешмяна вода. Той убива микробите, но също така е токсичен за хората. В малки концентрации не усещаме неговия ефект, за това трябва постоянно да се следи за неговото количесвто във водата.

Освен върху здравето на хората, качеството на водата влияе и върху вкуса на приготвените ястия и напитки. Дори и когато си купувате скъпи и качествени кафета или чайове, обаче ги приготвяте с недестилирана вода, ароматът им ще се изгуби. Има няколко варианта с които ще успеете да пречистите водата си вкъщи.

Как да си пречистим водата в домашни условия

Най-разпространеният и достъпен начин за пречистване на водата в домашни условия е преваряването. В тенджера или чайник без капак се сипва желаното количество вода, след което се слага на котлона и се оставя да заври. За да се получи желаният ефект, водата трябва да ври поне 10-ина минути или докато кипне.

Този метод не е желателно да се прилага, когато водата е силно хлорирана, тъй като при продължително кипене, се появява хлороформ, който е признат канцероген. Когато се охлади преварената вода, може да я консумирате. Колкото и да е полезен този метод за пречистване, той си има и своите недостатъци. Факт е, че варенето прави водата "мъртва" и по този начин тя не носи никаква полза за човешкото тяло.

Друг метод, който се смята за най-ефективен за пречиствене на водата е чрез замразяване. В подходящ съд (най-добре пластмасов, не стъклен) се изсипва нужното количество вода, като не се пълни до горе, тъй като водата увеличава обема си по време на замразяването. Размразената вода е много полезна за кожата. Тя активира всички възстановителни процеси на тялото, подобрява метаболизма и премахва токсините.

Същесвува и друг вариант за пречистване на водата със силиций. Той може да бъде закупен в аптеките. За да получите силициева вода е нужно да измитете добре парченце силиций, да го поставите в подходящ съд и да го залеете с вода. Сместа трябва да престой поне 24 часа. След това я прецеждате и е готова за консумация.

Как да си пречистим водата в домашни условия

Пречистване на вода с активен въглен. За целта сложете на дъното на голям съд около 10 таблетки, които са увити в марля. Изсипете водата и я оставете за няколко часа да престои. На следващия ден ще бъде годна за пиене.

Сребърните йони се справят перфектно с пречистването на водата. За целта поставете сребърен прибор на дъното на подходящ съд. След това залейте с вода. Един ден е достатъчен, за да се изчистят всички бактерии. Предимството на сребърната вода е, че тя се съхранява по-дълго и не губи свойствата си.

Друг по-скъп метод за пречистване на водата е използването на филтриращи системи. На пазара могат да бъдат открити и закупени най-различни кани и уреди, които пречистват водата с филтри.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати