gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасности от предозирането с кафе

Опасности от предозирането с кафе

МаринаМарина
Помощник Готвач
56110438199
Опасности от предозирането с кафе
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Кафето е една от най-популярните и най-консумираните топли напитки в света.

В умерени дози дава жизненост на тялото, яснота на духа и добро настроение. Именно заради тези свойства на кофеиновата напитка, доста хора прекаляват с нея.

За нормална дневна доза се считат до 3 максимум 4 кафета. Добре е, че симптомите на предозиране с кафе могат бързо да бъдат разпознати. Едни от най-ранните симптоми са: депресия, умора, сънливост, остри промени в настроението, раздразнителност, агресия, сърцебиене, замаяност, зачервяване на лицето и други.

Ранните симптоми на предозиране могат да се появят около 20 минути след консумирането на излишното кафе. По-тежки са късните симптоми. За появата им е необходимо малко по-дълго време. Тогава кофеиновата напитка започва са се абсорбира в стомаха. Такива симптоми най-често са: често уриниране, гадене, спазми, халюцинации, посиняване на кожата и безсъние. Разбира се, при всеки човек се появяват различни симптоми.

Разтворимото кафе често съдържа само теобромин. Теоброминът може да повлияе неблагоприятно на бъбреците, тъй като забавя водата в тялото.

Кафето действа депресивно върху човешкото тяло, тъй като премахва всички витамини и минерали, предотвратява абсорбцията им в тънките черва. Ето защо не се препоръчва да се пие кафе след хранене.

Опасности от предозирането с кафе
Снимка: gbtimes

За да се изчисти излишният кофеин от тялото е необходимо да се използва разхлабващо средство или дори стомашна промивка. При леките симптоми не се налага хоспитализация. Вариантите са да се увеличи приема на вода.

Експертите казват, че една чаша еспресо трябва да се консумира заедно с поне 1 чаша вода. Бананите са другото средство, с което може да се оттървете от треперенето и напрежението, който са създадени от предозирането с кафе.

Причината е, че в бананите се съдържат много калий, който имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Чистият въздух и правенето на леки упражнения също действат добре при някой от появилите се симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати