gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ядем ли колбаси от суха кръв

Ядем ли колбаси от суха кръв

Колбаси

Масовите проверки в средата на миналата година в магазинната мрежа на страната направиха скандални разкрития за храната, която консумираме. От опит знаем, че рядко вкусните неща са полезни. Почти същото важи за продуктите с красиви опаковки – те не винаги са качествени.

Експерти от Здравните инспекции в цялата страна обиколиха стотици магазини и супермаркети. Оказа се, че широко разпространена практика на българските търговци е да продават старо и дори вмирисано месо. За да има подобаващ външен вид, негодната стока преминава т.нар освежаваща козметика. Най-лесният начин за пласиране на застоялата продукция се оказаха топлите витрини.

Здравните инспектори установиха, че родните търговци масово ползват и полски прахообразен продукт за имитиране на свежест. В бранша е известен като суха кръв или кръв на прах.

Продуктът е съставен от изключително силни химикали. Когато парче месо се оваля в него, то придобива свеж външен вид. В много държави на Европейския съюз сухата кръв е забранена, защото заблуждава клиентите, че консумират прясно месо.

Проверките показаха обаче, че в България продуктът се ползва масово в ресторантите и веригите за бързо хранене. По закон месото има срок на годност една седмица, ако се съхранява на температура максимум 7 градуса. Излиза обаче, че в България никой не се съобразява с тази норма.

Салам

Справка показва, че страната ни е на първо място по внос на суха кръв в Европа. След задълбочено проучване на пазара се оказва, че полският продукт е масова съставка на родните колбаси. 80 % от нашенските колбаси представляват 30% суха кръв и 30 % мас на прах. Останалото е вода и много Е-та за цвят и аромат.

Какво точно представлява сухата кръв? Анализ на продукта показа, че това е отпаден продукт от кланиците. Той се пакетира и заравя в специални септични ями.

Собствениците на кланици в Европа обаче са решили вместо да отделят разходи за складиране на отпадния продукт, да го изнасят за България и да калкулират допълнителна печалба.

Здравните експерти алармират, че има реален риск за здравето от консумацията на подобен продукт, а съветът към потребителите е да се ядат възможно най-малко преработените неща.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
сантоку
сантоку
11.01.2016 00:41
ДО - "аз", ей такива гьонове като теб са ми най-хубави! Прост , Сляп глупак!
3
0
аз
аз
29.06.2015 16:59
просто е въпрос на време такива саитове като вашия да бъдат осъдени за такива долни клевети
0
6
Поли
Поли
25.06.2015 09:29
Ако искате да предпазите хората от вредни храни и сте толкова добре запознати от какво се правят колбасите, напишете търговските наименования на тези продукти или химическият им състав. Така и така на етикетите трябва да пише всичко, не е проблем човек да чете и да се ориентира какво не трябва да купува.
3
0