gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Том Количио

Великите готвачи: Том Количио

Том Количио
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Готвачът и ресторантьор Том Количио е роден на 15 август 1962 година в градчето Елизабет, Ню Джърси. Като мнозина съвременни кулинари той е израснал с майка си и баба си в кухнята на техния скромен италианско-американски дом.

Като тийнейджър Том още повече се увлича по готвенето и започва сам да полага основите на своята бъдеща кариера с готварските книги на Жак Пепен.

Баща му сякаш усеща кое е истинското призвание на неговия син и го насърчава да се развива в тази област. Том Количио получава първата си работа на 17-годишна възраст в кухнята на малък рибен ресторант в родния му град.

Вече пораснал млад мъж, Том е нетърпелив да тества своите професионални умения в големия град. Този негов стремеж го отвежда в Ню Йорк, където получава възможност да се развива в някои от най-добрите ресторанти. Докато работи в Gotham Bar & Grill, готвачът е обявен за един от най-добрите млади готвачи в Америка от списанието Food&Wine.

През 1993 година Том Количио и тогавашната му приятелка приветстват на бял свят своя син Данте, роден преждевременно. Въпреки че лекарите предупреждават, че детето може да има дефекти, малкото момченце успява да се развие здраво и щастливо.

Година по-късно се оказва, че младият кулинар има нужда от по-доходоносна работа, за да издържа семейството си. Така през 1994 година Том отваря първия си ресторант, съвместно с Дани Майер.

Шеф Том Количио

Амбициозният проект има за цел да предлага 4-звездно хранене и обслужване. Заведението бързо се превръща в едно от най-хвалените места в Ню Йорк.

През март 2001 година Том Количио продава акциите си от заведението, за да отвори собствен ресторант (Craft) само на една пресечка разстояние от старата му месторабота. Ресторантът се фокусира върху прости, изящно приготвени месни и зеленчукови ястия.

Самият готвач споделя, че целта му е била да покаже как висококачествените съставки са достатъчно вкусни сами по себе си, без да имат нужда от сложни гарнитури и допълнения. Менюто в новия му ресторант е скромно, но за сметка на това всяко едно ястие е изпипано до съвършенство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати