Ядем ли полезни пълнозърнести продукти?

Пълнозърнест хляб
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Все по-голямата информираност сред хората относно здравословните ползи от похапването на пълнозърнести храни ги кара да се доверяват сляпо на триковете на производителите.

Много от тях злоупотребяват с надеждите на хората, че купуват полезна храна, заблуждавайки ги, че техните зърнени продукти са полезните за здравето. Никой не се замисля обаче, че в готовите храни е налице и изобилие от вредни захари, химически подобрители и токсични вещества.

Много от съставки на подобни храни включват често трансмазнини, изкуствени подсладители, изкуствени оцветители и редица канцерогенни вещества.

За съжаление, големите призводителите разчитат именно на доверието на потребителите - да изберат техен продукт. Така е достатъчно върху опаковката да впишат биопродукт или приготвен изцяло от зърнени растения. Или всичко това може да се нарече просто една здравословна измислица, целяща по-високи продажби.

Всеизвестно е, че зърнените храни трябва да се консумират в цял вид, за да получи организмът всички възможни полезни вещества от него. Факт е обаче как в процеса на производство се налага преработка, която ги лишава от ценните и истински полезните вещества.

Пълнозърнести храни

Такива са съдържащите се в тях протеини, въглехидрати, мазнини, както и изобилието от витамини и минерали, което често накрая е драстично редуцирано.

Мисълта, че ядете 100% пълнозърнест хляб или 100% ръжен хляб е маркетингов трик, който успява да заблуди хората, че си купуват скъп, но здравословен продукт.

По тази причина е важно да се четат етикетите на опаковките, което през последните месеци са по-детайлни, и още по-добре би било всеки сам да си приготви пълнозърнести бисквити например в домашни условия.

Възможно е конкретният пълнозърнест продукт да е направен от истински зърна, но той е допълнително натоварен от хиляди други съставки. Така пълнозърнестите крекери стават повече вредни, отколкото полезни.

Специалистите смятат, че трябва да се променят законите и правилата в производствените процеси, да се налагат санкции на тези, позволили си да заблудят хората и да застрашат здравето им.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати