gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са ликьорните вина и с какво да ги поднесем

Кои са ликьорните вина и с какво да ги поднесем

RalitsaRalitsa
Новак
1522
Ликьорно вино
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Както и при френските вина, типично за ликьорните вина е, че носят името на местността, в която се произвеждат. Ликьорните вина имат по-високо съдържание на алкохол. Това е така, защото в процеса на обработката им се добавя бренди или винен дестилат.

Това се случва по време на ферментацията им или след това. При добавяне на алкохола винените дрожди умират и ферментацията спира. Алкохолното съдържание на този тип напитки е между 18 и 20%.

Ликьорните вина се наричат още десертни заради наситено сладкия им вкус. Ето защо те се консумират предимно след хранене. Те се сервират като аперитив. Съществуват и сухи ликьорни вина.

Сред най-известните ликьорни вина са Порто, Мадейра, Малага и Марсала. Популярна сред българските винени напитки е Асеновградската малага.

Както може да се предположи от името, ликьорното вино Порто (наричано още Портвайн) се произвежда в североизточната част на слънчева Португалия. Напитката има тъмно златист цвят. Има червени и бели вина Порто. Те могат да бъдат поднесени заедно със стриди, рагу, солено сирене, което по интересен начин се съчетава със сладкия вкус на портвайна. Подходящи за него са и шоколадовите десерти.

Вина

Друго предпочитано ликьорно вино от Португалия е Мадейра. То носи името на остров Мадейра. Този тип вина са два вида – десертни и сухи. То има кехлибарен цвят и аромат и вкус на карамел и орехи. Сухите вина Мадейра могат да се комбинират с хапки с майонезен сос, консервирана риба, сушени плодове. Колкото по-отлежало е виното, толкова по-добре ще се съчетава вкусово със сладки продукти.

Вино Малага се произвежда в град Малага, Испания. Специфичното за това ликьорно вино е, че към него в процеса на приготвянето му се добавя допълнително гъст и сладък гроздов сок. Към Малага може да се сервират различни видове сладкиши. Като цяло самото вино служи за десерт, така че няма да сгрешите, ако поднесете само него.

От Италия идва ликьорното вино Марсала. То се произвежда на остров Сицилия. Самото вино често се използва за приготвянето на различни сладкарски изделия. Подходяща храна за Марсалата са аспержи, брюкселско зеле и шоколад.

Друг вид ликьорно вино е Шери, известно още и като херес. Шери се дестилира около град Херес де ла Фронтера, Испания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати