Най-популярните ястия от турската кухня

Турска храна

Турската кухня е една от най- богатите на вкусове, подправки, продукти и аромати. Тя е заимствала вкусове както от Азия и Близкия Изток, така и от балканските народи.

Има изобилие от кебапи, пилафи, мусаки, супи, салати, мезета, бюреци, сарми, баклава и морски деликатеси. Всеки регион на страната има специалитет характерен за него. Най–популярните храни са:

Имамбаялдъ – името имамбаялдъ означава „имамът припадна“. Легендата гласи, че имамът припаднал след като прекалил с въпросната гозба, приготвена от жена му. Имамбаялдъ представлява печени патладжани с лук, домати и подправки.

Шишчета

Кебап – предполага, се че кебапът произхожда от Древна Персия. Той може да бъде нарязан на късчета или смляно на кайма месо и изпечено на шиш. Дюнерът е друга разновидност на кебапа.

Баклава

В превод означава въртящ се кебап. Дюнерът е измислен през 1867 г. в Бурса от Хаджи Искендер. Идеята да обърне шиша вертикално е била добра иновация, защото така месото се изпичало по-равномерно.

Сарми

Пилаф – пилафът се прави предимно от ориз и булгур, а понякога се добавят зеленчуци и месо като агнешко и риба. Един от най- популярните пилафи е Аджем пилаф. Той се приготвя от агнешко месо с шамфъстък, ориз и множество подправки.

Реване

Сарми – Най- известни са сармите от лозови листа, но те могат да се приготвят и от цвекло, лапад или зеле. Те са тънки и продълговати, най–често дебели колкото човешки пръст. Сърмите се правят от ориз или булгур като може да се добави и месо.

Гьозлемегюзлеме са банички приготвени от точени кори със сирене или извара и масло. За по-добър вкус се пекат на сач. В днешни дни има различни видове плънки от месо, зеленчуци или сладка.

Кюнефекюнефе е разновидност на кадаифа. Приготвя се от няколко пласта кадаиф с плънка от натрошено сирене и се залива със сироп или мед.

Баклава – за столица на баклавата е обявен град Газиантеп. Баклавата може да съдържа освен орехи, така и локум, плодове, шоколад, ядки, мед, които биват обилно поляти със сироп.

Реванереване е силно сиропиран сладкиш, който се приготвя от яйца, брашно и захар. Пече се и се сиропира с горещ сироп от захар и вода.

Други невероятни ястия от турската кухня са пиде (турски вариант на пицата), ашуре, локма и кюфтета.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милко
милко
02.03.2015 14:20
Ако забравим свинското за известно време ,в Турция ще намерим едно истинско кулинарно преживяване ,храната е близка до нашият вкус и е невероятно вкусна ,бих добавил към списъка страхотната агнешка скара която се топи в устата придружена с прясно изцеден сок.
6
0