Какво са простите въглехидрати

Въглехидрати

Въглехидратите са важни елементи, съдържащи се в храната ни. Те са основен източник на енергия за човешкото тяло. Има две основни категории въглехидрати. Това са прости, наричани още непълноценни въглехидрати, и сложните - пълноценни. В тази статия ще разгледаме първата категория.

Съставът на прости въглехидрати е прости захари, наречени още монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Консумираме прости въглехидрати, когато ядем обикновени захарни изделия като захарни пръчки, сладолед, тестени изделия, сладкиши и бонбони.

Занимаващите се с фитнес и бодибилдинг разглеждат калориите, набавени от простите въглехидрати, като празни. Те нямат някакво по-специално значение при натрупването на маса.

Те не се натрупват в организма ни като гликоген. Гликогенът играе основна роля за функционалността на мускулите. Познат е като гориво за мускулите и без него те не могат да действат на максимално ниво, колкото и да ги натоварвате.

От простите въглехидрати се напълнява. Ако прекалявате с бързите закуски и газираните напитки, резултатите от това могат да бъдат видяни в кратък период от време.

Прости въглехидрати

Важно е да се знае, че простите или бързите въглехидрати вдигат инсулина в тялото. Енергията ви пада изключително бързо след това. Това автоматично кара тялото ви да желае още повече прости въглехидрати. Следователно вие започвате да приемате повече храна и се заформя един безкраен дебелеещ цикъл.

Можете да излезете от пристрастяването към простите въглехидрати, само ако имате здрав самоконтрол. Трябва да следите приеманите от вас калории. Ако надвишават необходимото количество, обезателно ги намалете. За целта е хубаво да се консултирате с диетолог.

Има начин да отслабнете, дори ако консумирате въглехидрати, но повечето специалисти съветват да ги избягвате. Простите въглехидрати се превръщат много по-бързо в мазнини за разлика от сложните.

Често върху опаковките на продуктите, които купуваме, пише какво е съдържанието на въглехидратите. Търговците обаче не обозначават дали те са прости или сложни. По този начин приемаме в пъти повече въглехидрати, отколкото са необходими на организма.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати