gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против консумацията на мляко

За и против консумацията на мляко

Мляко

Тезата, че млякото и млечните продукти са едни от най-полезните храни, постоянно намира потвърждения. Това е становището на експертите от Световната здравна организация, а и постоянно се подкрепя от статии на тази тема. От друга страна, обаче нараства броят на дискусиите, които подлагат на съмнение консумацията на мляко. Зад темата за и против млякото застават много уважавани и утвърдени експерти и учени. Ето какви са техните аргументи.

За консумацията на мляко:

В млякото – прясно и кисело, се съдържа ценен белтък, лесно усвоим от организма. Доказано това е най-добрата храна за кърмачетата. Освен това голяма част от столетниците консумират кисело мляко.

Нискомасленото мляко е пръв помощник при свалянето на килограми. В него има калций, способен да редуцира мазнините.

Млякото е чудесен източник на лесноусвоима форма на калций. Този елемент е ключов за изграждането на костите и зъбите. Освен това предпазва от остеопороза.

В млякото се съдържат витамините А, D, В2 и В12, както и изключително полезни минерални вещества като фосфор и магнезий. Тези елементи са изключително важни за организма.

Кисело мляко

Млечнокисели бактерии (като lactobacillus bulgaricus) са сред полезните за чревната флора пробиотици. Те доказано подобряват работата на храносмилателния тракт, спомагат за повишаване на имунитета, а някои смятат, че дори лекуват от рак.

Против консумацията на мляко:

Всички полезни съставки, които се съдържат в млякото, изчезват след процесите на пастьоризиране и хомогенизиране и консумацията на мляко се обезсмисля.

Калцият в млякото не може да бъде усвоен от организма. Белтъците в него пък имат свойството да изтеглят калция от костите ни. Това го прави не препоръчителна, а забранена храна за хората, страдащи от остеопороза.

Млеката на пазара днес са пълни с вредни вещества като хормони, стероиди и антибиотици. С тях се третират млекодайните животни. След като се получи млечният продукт, той се обогатява с всякакви консерванти, нишестета и други. Освен това в процеса на производство от млякото се отстраняват полезните млечно кисели бактерии, за да се удължи срокът на годност.

В млякото се откриват големи дози наситени мазнини. Те увеличават лошия холестерол и могат да доведат до затлъстяване и сърдечни проблеми.

Нискомаслените млека пък изобщо не са нискокалорични. В тях дялът въглехидрати е по-висок.

Единственото мляко, полезно за хората, е собственото майчино мляко. Никой бозайник в природата не суче от друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати